Породица погинулог италијанског фоторепортера тражи одштету од Украјине

Породица погинулог италијанског фоторепортера Андреа Рокелија затражила је одштету од пола милиона евра од Украјине због његове смрти у Донбасу.

Како наводи лист «Украјинске новости» Влада је одобрила Министарству правде средства за учешће у судском поступку који су покренули породица Рокелија и низ италијанских синдиката и организација.31. јула суд у Ломбардији покренуо је поступак против Украјине због кршења Женевске конвенције. Суд сматра да је Кијев био дужан да заштити цивиле током сукоба у Донбасу, међутим, он није испунио своје обавезе.

У јулу 2018. године почео је судски процес у Падови против припадника Националне гарде Украјине Виталија Маркива. Он је ухапшен због сумње да је учествовао у убиству Андреа Рокелија и преводиоца Андреја Миронова, као и покушају убиства француског новинара Вилијема Ругелона, Кијев је покушао за ово убиство да оптужи «руске терористе», међутим француски новинар је приложио видео као доказ о умешаности Маркива.

Италијан Андре Рокели и Рус Андреј Миронов погинули су у околини Славјанска у мају 2014. године током минобацачког напада.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »