Патријарх Иринеј: Срби у Африци да сачувају православну веру

Јегова светост патријарх српски Иринеј поручио је српским православним верницима у Африци да њихова Српска православна црква /СПЦ/ брине и мисли о њима и да је најважније да сачувају своју веру православну.

Патријарх српски Иринеј (фото: Лола Ђорђевић)

«Оставимо неке ствари које су међу нама присутне, а усадимо оно што је вечно и непролазно — дар и благослов Божји да живимо у љубави, у сродству духовном», рекао је патријарх Иринеј, који је посетио храм Светог апостола Томе и Црквено-школску општину Светог Саве у Јоханесбургу.

Српског патријарха и часну пратњу дочекали су архиепископ Јоханесбурга и Преторије Дамаскин и свештеници СПЦ и других помесних православних цркава, као и Срби који живе у највећем граду Јужне Африке окупљени око своје цркве Светог Томе изграђене 1978. године, саопштено је из СПЦ.

Патријарх Иринеј је рекао да захваљује Господу на прилици да посети ову далеку земљу /Јужноафричку Републику/ и све православне Србе који су овдје засновали своја домаћинства и остали верни својој цркви која је «мајка свих нас».

«Сачувајте оно најважније — веру своју православну за коју су наши преци животе своје дали», поручио је српски патријарх.

Он је навео да СПЦ брине о својој пастви, а тамо гдје је духовно стадо, ту мора бити и духовни пастир да води и руководи својим стадом.

«То је заповест јеванђелска, Христова и апостолска. Иако смо силом прилика или неприлика расејани широм света, морамо да знамо ком народу припадамо и да негујемо оно што смо од својих предака примили, а најважнија је вера православна која је у прошлости била итекако присутна на овим просторима», рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је навео да су сви народ Божји, без обзира ком народу припадају, да сви носе икону Божју у себи, и да су у Христу Исусу сви једно и позвани да поштују «Оца свога и ближње као браћу своју».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »