Опозиција поручила Марковићу: Дирнеш ли светињу – видећеш свог БогаНајава премијера Душка Марковића да ће бити уклоњена црква Свете Тројице на Румији, изазвала је оштре критике представника опозиције, који су поручили да православни народ Црне Горе никада то неће дозволити.

Високи функционер Социјалистичка народне партије Василије Лалошевић, у разговору за портал ИН4С, казао је да је и сам био један од многих верника из целе Црне Горе, који је присуствовао када је црква Свете Тројице освештана на Румији.

„Било је то време поштовања, љубави и међусобне мултиконфесионалности. Онда је неко себи дао за право да пежоративним именима назива ту свету грађевину. Није она господо, ни лимена, нити камена, већ је она саграђена и саткана од љубави и вере православних верника овог подручја и њихових потомака. Мислим да је Марковић и сви они који ових дана упућују отровне стрелице ка цркви Свете Тројице на Румији, требали пре свега да обрате пажњу на све ове сложене ситуације у Црној Гори које се тичу економије, развоја, перспективе Црне Горе, а не да отварају у овом тренутку један овакав процес“, казао је Лалошевић.

Додаје да сматра да је Марковић под политичким притисцима својих коалиционих партнера, те да они апсолутно врше притиске на њега и на његове министре.

„Јер, у времену када се тражи да се да се из црногорског грба избаци крст, да се из наше књижевности избаце, можда, највећа имена наше писане речи, односно, свети владика Петар Петровић Његош и Данило Киш, имамо ситуацију да се сада врши атак на нашу цркву, поготово на цркву Свете Тројице„, наглашава Лалошевић.

С друге стране, додаје Лалошевић, свештеницима Српске православне цркве забрањује се служење литургије на појединим местима, као што је то случај био у Улцињу.

„Нико не реагује на то. Овдје није само реч о одбрани, како они кажу, верске телеранције, јер сваке године на Тројичиндан на Румију се пењу припадници муслиманске и католичке вероисповести. Мислим да се овде ради о томе, да се зарад једног захтева одређене групе политичких странака и одређене групе људи у Црној Гори, покушавају бацити под тепих сви проблеме ове државе“, оцењује Лалошевић.

Он истиче, да слободни грађани желе да Црна Гора буде просперитетна и стабилна.

„Хоћемо Црну Гору једнаких шанси за све, без дискриминације било кога, поготово српског народа у Црној Гори, којег по задњем попису има 32 посто. Дакле, оканите се господо из власти ултиматума и претњи, посветите се развоју економије и друштвених односа у Црној Гори. Оставите Цркви црквено, зауставите хајку која је последњих дана јаког интезитета„, каже Лалошевић.

Било је кроз векове, додаје он, напада на нашу цркву и покушаја да се она минимизира и уништи, али никада то није успело, па неће ни овог пута.

„Јер је њубав и вера верника јача од било чега и од било које власти“, изричит је Лалошевић.

Јовановић: Наставак прогона Српске православне цркве

Портпарол Демократске народне партије Никола Јовановић казао је за портал ИН4С да најава премијера Душка Марковића да ће се, највероватније, ићи у поступак уклањања цркве на Румији, јасно имплицира да је ова акција диригована од стране врха Владе и ДПС-а.

“ Ово је наставак прогона Српске православне цркве у Црној Гори. У својој изјави премијер „предвиђа“ како ће надлежни државни органи поступити у овом случају чиме им јавно издаје упутства и директиве да крену у поступак рушења. Због тога управо он преузима одговорност за све даље потезе у том правцу и легитимише себе као главног избођача ове идеје, без обзира што се она раније јављала од стране неких представника мањинских заједница и тзв.црногорске цркве“, наглашава Јовановић.

Према његовим речима, премијер Марковић и сви други који слично размишљају, требало би да знају да је напад на цркву на Румији истовремено напад на све цркве, храмове и манастире СПЦ у Црној Гори и напад на вјерујући народ.

„Логика премијера да се у данашњем времену руши вјерски објекат забрињавајућа је и запрепашћавајуће ретроградна, јер вријеђа верска осјећања и права највећег броја грађана Црне Горе. У овом случају се не ради о проблематици нелегалне изградње,јер видимо да актуелна власт легализује разне нелегално саграђене објекте на најактактивнијим дестинацијама, већ се јасно ради о прогону цркве и наставку тих активности како би се задовољиле све веће аспирације мањих коалиционих партнера„, мишљења је Јовановић.

Додаје да верује да је свакоме јасно о чему се заправо ради, те да, уколико Марковићу и другим рушитељима цркве није јасно да ће при сваком покушају рушења и напада, народ бранити наше светиње, онда су се грдно преварили.

„Због тога би требали још једном добро да размисле о овој накарадној и ретоградној идеји и да исту одбаце као неуспели покушај задовољења нереалних аспирација мањих коалиционих партнера, који желе да обесмисле чак и Његоша, најпрепознатљивијег симбола Црне Горе и да га прогласе геноцидним писцем. Уколико до тога не дође, уверен сам да ће њихове претње и репресија наићи на адекватан одговор народа који је толико пута, у даљој и блиској историји, доказао да је спреман да брани наше светиње“, казао је Јовановић.

Милачић: Да се нисте усудили да такнете светињу

Представници Праве Црне Црне поручили су са врха Румије да се нико не усуди да такне ту светињу.

Осмочлани тим Праве Црне Горе предвођен председником Марком Милачићем испео се јуче на врх Румије како би послали поруку свима онима који ових дана бацају дрвље и камење на цркву Свете Тројице која се тамо, на 1595 метара надморске висине, налази.

“Повод нашег боравка овдје јесте ова мала православна светиња, Црква Свете Тројице око које се ових дана ломе копља у Црној Гори. То заправо говори да је ова Црква много већа него што се то голим оком види. Од када су је Турци, у шеснаестом веку порушили, деценијама, па и вековима, наши ходочасници сваке године износе камење, као и ми данас, на врх Румије, са само једним циљем: да се једног дана од њега и поново изгради ова светиња. То вријеме је дошло и ова мала лимена Црква се облаже њиме, казао је Милачић.

То је, додаје он, изазвало пријетеће поруке власти и данас актуелног премијера Марковића, али и појединих представника мањинских народа који су ишли толико далеко да су поставили чак и ултиматуме, да ће срушити Цркву, да ће је уклонити и да ове цркве овде више неће бити.

„Желим са овог светог мјеста да поручим појединим представницима мањинских народа, пре свега власти, али и свима који ових дана бацају дрвље и камење на ову цркву, да не потпирују верску мржњу и да, поред тога што је Црна Гора већински православна земља, не урушавају мулти-конфесионални склад који данас имамо у Црној Гори и на који смо поносни„, нагласио је Милачић.

Додаје, уколико власт не жели да се испуни Његошев аманет, онда би то, баш као и у случају ове Цркве на Румији, требао да уради народ.

„И на самом крају желим да поручим да се нико не усуди да такне ову светињу и ову цркву на Румији. Да пожелим и да кажем да је овде, у скромно име и у име Праве Црне Горе, а сасвим сигурно и у име већинске Црне Горе, да је овдје свако добродошао, било које вере или нације био, али да не смемо, као озбиљно друштво, да дозволимо да рушимо своје светиње, као капелу на Ловћену и, не дај Боже, сада ову црквицу на Румији„, закључио је Милачић.

Марковић: 40 хиљада објеката и једна црква

Подсетимо, премијер Марковић је раније изнио свој став о цркви која је подигнута на Румији.

„Верујем да ићи прекршајна пријава ако за то буде услова, и у прилог томе говори чињеница да ће тај објекат највероватније бити уклоњен„, казао је Марковић.

На питање када ће доћи уклањање овог објекта са Румије, Марковић је казао:“То је као да ме питате када ће бити уклоњени четрдесет хиљада нелегалних објеката, колико смо их сада евидентирали“.

На крају поставља се питање како то да црква на једном пустом планинском врху добија такву пажњу?

 

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »