Милош Биковић: О чему бих желео да причам са Путином

Председник Руске Федерације Владимир Путин одликоваће нашег глумца Милоша Биковића (30) руском државном наградом — Медаљом Пушкина.

Ово је у понедељак открио руски амбасадор Александар Чепурин на друштвеним мрежама.

Саопштио сам сјајном српском глумцу Милошу Биковићу да он добија руску државну награду, Медаљу Пушкина. Планирано је да ће одликовање доделити председник Руске Федерације Владимир Путин 4. новембра у Кремљу. Радујемо се и честитамо — објавио је Чепурин на свом Твитер профилу након састанка са Биковићем.

На фотографијама које је амбасадор поделио видимо да је био присутан и игуман Михаило Биковић, старији брат популарног глумца. Милош Биковић, иако веома млад, сад већ има позамашан стаж у руском филму и већ је годинама присутан у тамошњој култури. У разговору за “ПОП & Културу”, неколико сати након што му је Чепурин саопштио радосну вест, истиче да га је награда изненадила.

Веома сам почаствован. Поготово што ценим и поштујем председника Путина. Ценим то што ради за Србију на међународном плану, с друге стране мислим да сада руско-српски односи добијају нову димензију баш захваљујући његовом односу према нашој земљи. Даље, за мене је ово велико охрабрење да наставим да промовишем Србију у Русији и Русију у Србији.

Посебно ми је драго што ће ми он лично уручити признање и драго ми је јер иначе ту награду добијају председници држава. Заиста то нисам очекивао. Пријатно сам изненађен оваквим признањем — рекао нам је Биковић, који је један од најмлађих добитника Медаље Пушкина у историји.

Он већ неколико година уназад гради озбиљну каријеру у Русији. Све је почело сарадњом са легендарним редитељом Никитом Михалковом на филму “Сунчаница” 2014, а наставило се до данашњих дана улогама у неколико руских серија и филмова. Сад, каже, има нове планове.

Надам се да ће ми награда помоћи у настојањима да реализујем пројекте који ће пре свега промовисати знамените Србе у руској историји, а затим помоћи и у проналажењу партнера за излазак на међународно тржиште. Сви ти пројекти су промоција Србије. Ту мислим на пројекат о Тесли, где имамо партнере из Русије, Кине и Холивуда. Били смо сведоци времена у којем је Србија била приказана на тужан и сив начин, мислим да кроз кинематографију можемо да учинимо много да се таква слика промени.

Милош Биковић 4. новембра први пут ће се срести с Владимиром Путином. На питање зна ли већ сада шта ће му рећи, каже:

 Оно о чему бих желео да поразговарамо је како да се системски помогне нашим продуцентима и редитељима да изађу на руско тржиште и обрнуто. Да то не зависи од личне иницијативе већ да буде регулисано неким споразумом на којем мислим да већ раде министри културе наших двеју земаља.

Биковић је крајем септембра завршио снимање још једног филма у Русији, ради се о комедији која би требало премијерно да буде приказана почетком наредне године.

 Очекујем и премијеру филма “Балканска међа”, који је прва копродукција са Русима моје продуцентске куће “Архангел студио”.

Milojko Božović  https://www.blic.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »