Макрон: Француска и њени партнери спремни да уведу међународне санкције одговорнима за убиство Кашогија

Француска је спремна да у сарадњи са својим партнерима уведе «међународне санкције» против одговорних за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, изјавио је француски председник Емануел Макрон у телефонском разговору са саудијским краљем Салманом.

Како је саопштила Јелисејска палата, Макрон је затражио од краља да расветли све околности које су довеле до убиства новинара.

Макрон је подсетио Салмана да је за Француску један од главних приоритета заштита слободе изражавања, медија и грађанских слобода.

Према његовим речима, Француска неће оклевати да у сарадњи са својим партнерима уведе медјународне санкције кривцима за убиство, додала је Јелисејска палата.

Кашоги, критичар саудијске краљевске породице који је живео у САД, нестао је 2. октобра пошто је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу, где је дошао по документа за женидбу.

Ријад је у првој реакцији саопштио да је Кашоги (59) напустио конзулат, да би касније под медјународним притиском навео да је новинар изгубио живот у тучи у конзулату.

Турски медији су пре тога пренели да је новинар мучен пре смрти.

Француска влада саопштила је раније данас да ће бити уведене санкције уколико се утврди одговорност Ријада за убиство саудијског новинара и ако те информације потврди француска обавештајна служба.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »