Како је убиство Кашогија постало кец у рукаву човека који је до јуче био на стубу срама

Када је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у говору пред парламентом изнео доказе да је убиство саудијског новинара Џамала Кашогија унапред смишљено, није открио практично ништа више од онога што су турски обавештајни извори већ рекли за медије. Међутим, он је ипак индиректно оптужио највише нивое власти у Ријаду и, за тих 20 минута колико је трајао његов говор о убиству новинара који је живео и радио у САД, он је држао пажњу целог света.

Ердоган ће, по свему судећи, имати велику прилику да у политичке сврхе искористи убиство које се десило на његовој територији.

Ердоган је рекао да до «свирепог убиства» не би дошло без знања највише власти у Ријаду, иако је претходно указао да верује у «интегритет краља Салмана».

Покушај да се пребаци кривица на неколико чланова безбедносног и обавештајног особља за овакав инцидент неће задовољити ни нас ни међународну заједницу. Колективна савест човечанства ће бити задовољна тек кад свако ко је одговоран, од наредбодавца до извршиоца буде одговарао — рекао је Ердоган.

Он је упутио отворен изазов саудијском министру правде захтевом да се осумњиченима суди у Турској.

Кашогијева смрт на турској територији дала је Ердогану можда и највећу предност икада против његовог регионалног ривала саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана, наводи ЦНН.

Многи у Турској верују да је време да престолонаследник падне. Ердоган се изгледа клади на то да се и страни лидери слажу са тим.

Салманов тврд приступ вођењу земље је «узнапредовао» од киднаповања либанског премијера, па преко затварања чланова сопствене породице због корупције и до залеђивања дипломатских односа са Канадом.

Сада, ако су Турци у праву, Салман би могао да буде саучесник у убиству и тога ће свет бити свестан.

Ердоган се труди да изгради међународни консензус како би млади принц добио ту поруку.

Да ли ће Ердоган показати све карте?

Тренутно Ердоган не жели да «открије све карте», али тројица најважнијих људи којих се тиче овај случај — краљ Салман, крунски принц Мохамед бин Салман и амерички председник Доналд Трамп знају шта ће он даље урадити.

Ердоган ће наставити да «на кашичицу» открива информације све док не добије оно што жели: суђење осумњиченима за убиство под турским условима, Мохамеда бин Салмана на коленима и ко зна шта све не од Трампа.

За Ердогана је Кашогијево убиство, како наводи «Политико», дошло у правом тренутку, док се Турска бори са економском кризом, а односи са САД су у паду. Поред тих проблема, Ердоган не одустаје од тога да Турску претвори у регионалног брокера моћи.

Уколико има доказе да који повезују Мохамеда бин Салмана, дефакто владара Саудијске Арабије, са убиством, Ердоган је у савршеном положају да измами уступке од Саудијаца.

А с обзиром на то колико се Трамп ослања на савез са саудијским принцем, Ердоганова предност над Саудијцима се шири и на САД.

Турски председник је свестан да се ради о моћним лидерима, па зато он сам неће директно објављивати информације о случају. Из тог разлога је и понудио Саудијцима да спроведу заједничку истрагу.

Шта све Ердоган може да добије?

Наизглед занимљива случајност се десила усред кризе са нестанком новинара, када је турски суд наредио да се на слободу пусти амерички свештеник Ендрју Брансон, чије је заточеништво у Турској било један од највећих камена спотицања у односима Анкаре и Вашингтона.

Брансоново пуштање на слободу отворило је нов пут као побољшању односа две земље. Трамп инсистира да су два случаја неповезана, али тајминг говори другачије.

Пре свега он може да искористи ову ситуацију како би подигао турску економију. У замену за ублажавање критика Саудијцима, Турска би могла да изнуди веће саудијске инвестиције како би рефинансирала дуг. И САД би могле да јој помогну.

Даље, борбом за правду за Кашогија, Ердоган може да поправи свој имиџ. Он је практично уништио сву опозицију у земљи и предводи државу у којој је највише новинара затворено или прогнано, а сада је на челу борбе за то да се сазна истина о једном убијеном новинару.

 (AP Photo/Petros Giannakouris)

Осим тога, као Ердоган, и Кашоги је био присталица политичког ислама, па и тако може да придобије и присталице Муслиманског братства на Блиском истоку.

Како закључује «Политико», Саудијска Арабија и САД ће наћи начин да спасу своју везу и Турска је тога свесна.

Ердоган зна да је кључ решења кризе у томе како Вашингтон одговори. Због тога он зна да држи највредније карте у рукама и могао би да из ове трагедије изађе као један од највећих победника.

https://www.blic.rs/vesti/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »