Интервју Бранка Ружића за “Данас“: Егоцентрично локално политикантство је погрешно

Наравно да немам ништа против да председници опозиционих општина своје критике изразе било у Србији или у релевантним међународним институцијама, али сматрам да су кренули погрешним путем ако желе решење. Могуће је изнаћи га, не у капацитету који очекују, али тако да свака страна добије помало онога што у старту није желела.
Жао ми је што мисле да ће жалбом Савету Европе решити проблем и успоставити сарадњу са државним органима државе у којој живе и чије грађане представљају. Мислим да се грдно варају, реч је о егоцентричном локалном политиканству које није ни пут и начин да се реши, наша врата су им отворена, каже у разговору за Данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, подсећајући да је било чак договорено и заједничко саопштење које није било прихваћено са њихове стране јер је „Србија требало да се презентује, као и власт у Србији као нека политичка, терористичка организација“.

* Поједини политички аналитичари тврде да су „база“ и „средњи ешалон“ Ваше Социјалистичке партије Србије незадовољни. Да ли се плашите да ће вас коалиција са СНС дугорочно коштати?

– Немам тај утисак. СПС има ту своју државотворну ноту коју води већ 28 година и то је евидентно. Да увек може боље и то је евидентно. Наша сарадња са СНС се базира првенствено на државотворној оријентацији. Наравно да се бирачи СНС разликују пре свега идеолошки и то је такође евидентно, али у сваком случају не видим да је то незадовољство толико присутно колико би ти аналитичари волели да представљају у јавности. Наравно да је тешко у једном политичком амбијенту када имате једну доминантну политичку снагу као што је СНС опстати. Када погледате од 2012. наовамо, једина традиционална политичка партија која опстаје је СПС.

* Конгрес СПС је 22. децембра. Скоро је сигурно да Дачић неће имати противкандидата. Неки су вас видели у тој улози.

– Многи су желели да дође до подела у СПС. Што се мене тиче, ми смо заиста једна породица, радимо сви заједно. Наравно да ће Ивица Дачић бити кандидат, надам се да ће он бити и једини.

* Избори за националне савете националних мањина су 4. новембра. Шта од њих очекујете? На прошлим је тек око трећина гласача гласала.

– Процес избора треба да прође у демократском духу и очекујем да више наших грађана, припадника националних мањина, изађе на изборе и бира чланове савета који брину о образовању, култури, употреби језика и писма и очувању традиције. Што више припадника мањина изађе на изборе, то је већи легитимитет тих тела.

* Изменама закона национални савети су деполитизовани. Али лидери политичких странака Угљанин и Зукорлић су на врху својих листа.

– Сада то није препрека, од нових избора мораће да изаберу. Изменама прописа смо тежили да ова тела деполитизујемо што је више могуће, па отуда и одредба која каже да члан националног савета не може бити члан руководећих органа политичке странке као ни функционер, постављено лице или руководилац у органу државне управе, покрајинском органу управе, односно органу јединице локалне самоуправе, који у оквирима својих надлежности одлучује о питањима која се тичу рада националних савета. То је и препорука Саветодавног комитета Савета Европе. Задатак националних савета је да у пракси покажу да имају капацитете да изнесу и искористе велика овлашћења и могућности које пружа Закон, у корист унапређења положаја својих заједница у области културе, образовања, информисања, употребе језика, а националним мањинама је политичко деловање омогућено у политичкој арени у складу са другим законима.

* Наследили сте министарство које се бави можда једним од најтежих реформи – реформи администрације. Колико се управа заиста променила, да ли ћемо икад изгубити шалтере, редове?

– Све што радимо на пољу реформе јавне управе радимо у циљу да нема редова, да нема враћања странке са шалтера зато што фали извод или уверење о држављанству, да услуга коју држава преко своје управе пружа грађанима и привреди буде ефикасна. Ка томе се иде брже но икада, зато што је модернизација и реформа јавне управе приоритет Владе и на томе се свакодневно ради у свакој области – од дигитализације евиденција, што је основ за примену нових технологија у рад управе, реформе система плата који је заснован на заслугама и компетенцијама, система стручног усавршавања запослених у управи. Који су резултати – печат који је отишао у историју, грађевинске дозволе које се издају у рекордном року, пријава новорођенчади већ у породилишту, пријава за дечији додатак, све онлајн. Ка таквој управи тежимо, оној која ти заврши посао, омогући да оствариш одређена права, а ти не осетиш оптерећење. И када говорим о променама, све су битне од оптимизације поступака тако да се они сведу на разумну и потребну меру, броја запослених, унапређења знања и вештина, инфраструктурног опремања у смислу опреме и софтвера, али је најважније да мењамо менталитет и однос према послу – он се огледа у томе да је грађанин центар реформе.

* Пошто смо на Сајму медија, а много се прича о томе у јавности последњих година, какав је Ваш став о стању слободе медија у Србији?

– На иницијативу председнице Владе покренут је рад на медијској стратегији, као и дијалог државе и медијских удружења. Одржано је већ неколико седница, а циљ је да се обезбеди директна комуникација са надлежним институцијама како би се редовно и брже решавали проблеми. Наше министарство има одличну сарадњу са свим медијима и нисам био ни у једном тренутку обавештен да је на некога вршен притисак од стране било кога у власти на медије, чак напротив да се уважава сваки медиј, ма каква год и ко год постављао питања. Сви медији имају прилику да поставе питања и најчешће сви, у обезбеђеном времену и добију одговоре на питања, што се може видети по прес-конференцијама. Приметно је да је могуће у медијском простору изнети критички став који се некима наравно не свиђа. Генерално гледано, ништа се овај период посебно не разликује ни од ранијих периода ни неких будућих периода, и ако погледамо ситуацију у региону и развијеним земљама у Европи, али и широм света.

Извор: Данас

The post Интервју Бранка Ружића за “Данас“: Егоцентрично локално политикантство је погрешно appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »