Гостовање Душана Бајатовића у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Ове зиме нема поскупљења гаса, још увек смо у доброј зони

Гост јутарњег програма на Хепи телевизији „Добро јутро Србијо“ био је Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса“.

Четири године није било поскупљења гаса у Србији, генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић је потврдио да ће оно изостати и ове године и да гаса има довољно.

– Србија има довољно гаса и нема несташице. Будућност гаса у Србији је добра и има је за 100 година. Резерва у случају кризе или да нам неко обустави испоруку, имамо за од 100 до 120 дана. Људи треба да знају, тренутно је цена гаса значајно испод цене коју треба да има. Још увек нисмо у супстанционом губитку. Србијагас је пословао прошле године са 150 милиона чисте добити и нећемо подизати цене гаса за становништво. И у овом моменту нећемо ићи на поскупљење гаса што се тиче домаћинстава. Још увек смо у зони добитака – рекао је Душан Бајатовић и додао:

– Инвестиција проширења је 60 милиона. Ако се изгради гасовод од Бугарске до Мађарске онда нећемо више трошити новац, него ћемо само плаћати транзит гаса до Србије. Руси немају пролаз кроз Мађарску, па би тим проширењем уштедели доста новца. Плаћамо сада већу цену јер је неравномерна потрошња и плаћамо таксе без обзира да ли користимо гас или не – рекао је Душан Бајатовић.

– Важно је разумети да ово што радимо у Бугарској, Србији и Мађарској радимо искључиво по правилима Европе. Не би било добро да дође до спречавања свега јер желимо да се развијамо, гас није само енергент него и сировина. Гас фали Немачкој, Француској и Енглеској и ако је њима проблем онда све може, а ако гас фали Србији, Грчкој и Македонији онда је проблем, ми желимо да се развијамо и будемо конкурентни на тржишту и са ценама – истакао је Бајатовић и додао.

– Европа ће нам дати новац. Правац са Турском је добар, половином године ће да се постави друга цев и изаћи ће на обалу Турске. Бугарска је почела да ради и стигли су до прве станице, разрађује се ток до Србије. Руско-српска фирма је поднела агенцији све папире и надамо се да ће мишљење бити добро и да негативна одлука може само да буде из неких политичких разлога. То је комерцијални пројекат и биће гаса колико хоћемо снабдеваћемо и Републику Српску, БиХ, чак планирамо да изградимо и до Албанаца гасовод, отворићемо тржиште Србије. То је бизнис. Србије има најбоље услове и најбољу цену гаса на тржишту – рекао је Бајатовић.

По најповољнијој цени добијамо гас.

– Ми не плаћамо пенале за наручени и непреузети гас. Руси нам то не наплаћују, радимо интерконекцију Ниш-Софија, утични гас, ово је нека врста руског правца, потпуно комерцијални пројекат. Румуни имају сопствене потребе, они не увозе ни гас ни нафту – истакао је Бајатовић

Међународна заједница тражи да се гас из Русије преноси преко Украјине. Говори се да се прави нови гасовод.

– Морају да се нађу алтернативне руте јер како видимо Трамп може да испоручи оружје Украјни и шта ћемо да радимо ако се деси неки проблем. Сви произвођачи су предвидели пораст продаје гаса великих цевних пројеката. Сви желе да што више зараде, не смемо да дозволимо да Србија не буде конкурентна – истакао је генерални директор Србијагаса.

Велики су напад билии на „Србијагас“

– Ми ћемо наставити са позитивним трендовима, тенденције су добре и цена гаса је нижа и од Румуније. Србија има 7% свог гаса, 70 милиона и он ће бити пласиран на тржште – рекао је генерални директор Србијагаса.

Извор и фото: ТВ Хепи

The post Гостовање Душана Бајатовића у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Ове зиме нема поскупљења гаса, још увек смо у доброј зони appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »