Древни натпис открио када је заправо уништена Помпеја

Пре нешто мање од 2.000 година један градитељ је нашкрабао нешто на зиду куће у којој је радио. Оно што није знао јесте то да ће баш тај натпис мењати историјске књиге и збуњивати научнике.

Историчари су вековима веровали да је вулкан Везув уништио оближњу Помпеју 24. августа 79. године. Међутим, новооткривени угљени натпис у Помпеји из тог времена указује на то да је вулкански судњи дан заправо уследио октобра 79. године.

Натпис на зиду гласи: «17. октобра, он се неумерено препустио храни», или прецизније «16. дана пре новембра», који одговара 17. октобру у данашњем календару. Изгледа као да је та кућа пролазила кроз неке грађевинске радове. Ово указује да је свакодневни живот у Попмеји средином октобра 79. године и даље текао нормално. Помпеја још увек није била прекривена облацима врелог пепела и вулканским камењем.

«С обзиром да је натпис одрађен крхким и нестабилним угљем, који не може да траје дуго, врло је вероватно да је натпис настао октобра 79. године — прецизније, недељу дана пре велике катасторфе која се по овоме десила 24. октобра», кажу археолози.

Оригинални датум 24. август произашао је из списа адвоката Плинија Млађег. Он је у писму Тациту написао како га је «једног поподнева, 24. августа, његова мајка позвала да види облак». Међутим, научници су чак расправљали и о овом датуму.

Чак и пре овог открића многи научници су били скептични поводом датума у августу, јер постоји пуно доказа који показују да се ерупција није десила током лета. На пример, археолози су пронашли трагове свежег, јесењег воћа у пепелу, као и то да су неке жртве носиле дебљу одећу, а не онакву каква се очекује за медитеранско лето.

Дебата о прецизном датуму ће се несумњиво наставити, али овај натпис готово сигурно указује да је Помпеја била безбедна и читава средином октобра 79. године.

Извор: (nationalgeographic)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »