Ђурић: Харадинај нема храбрости да каже Албанцима да Косово није независно

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да «председник владе Привремених институција самоуправе у Приштини Рамуш Харадинај нема храбрости да каже својим сународницима и бирачима да самопроглашено Косово није независно и да је сваким даном све удаљеније од самосталности».

Марко Ђурић (фото: Лола Ђорђевић)

Ђурић је у писаној изјави навео да «самопроглашено Косово, ни десет година након што су политички предводници албанског сецесионистичког покрета, без референдума, противзаконито прогласили отцеплјење од Србије, није ни корак ближе чланству у Уједињеним нацијама и осталим релевантним међународним организацијама».

«Самопроглашено Косово ће, и Харадинај то веома добро зна, уколико не буде трајног решења, остати лутајући провизоријум чији ће се политички представници узалудно шуњати по ходницима међународних организација, гребати по вратима и обијати прагове молећи за признање, али од тога неће бити ништа», навео је Ђурић а пренела Канцеларија за Косово и Метохију.

Директор тог тела Владе Србије је оценио и да Харадинај «зна да од Србије и те како много тога зависи на Косову и Метохији, и да је процес признавања једнострано проглашене независности реверзибилан, јер многе државе се данас кају због тога што су лакомислено или под притиском дале подршку легализацији насилја и покушају разбијања једне суверене државе».

«Зна Харадинај да време не ради ни за њега ни за његове снове о независном Косову, али истрајава у самообмани и лажи, јер осећа да идеја за коју је, како каже, био спреман да да живот, трпи поразе», рекао је Ђурић.

Он је додао да српски народ жели пријателјске односе са албанским народом, као и да Србија «не жели да њени албански грађани буду таоци једне пропале идеје и банкротиране политике, оличене у Харадинају, Тачију, Веселјију и Куртију» и да зато, како је рекао, «пружа руку помирења и компромиса».

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је да нико нема разлога да се плаши трансформације Косовских оружаних снага у војску која би требало да броји пет хиљада војника.

«Никад у историји Албанци нису претили некоме ко живи с њима. Вучићу треба храбрости да свом народу објасни да живот Косова не зависи од Београда», казао је Харадинај у интервјуу за подгоричку А1 ТВ.

Бета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »