Ђорђевић: Држава спроводи оштре мере против рада на црно

Наш штанд на Медиа маркету данас је посетио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Са њим смо разговарали о великом броју актуелних питања међу којима су борба против рада на црно и Закон о финансијској помоћи породицама са децом.

* Какви су резултати борбе против рада на црно?

– Током првих девет месеци текуће године било је 51.602 надзора. У истом периоду прошле године било је 36.126 надзора. Ове године је дакле било 43 одсто више надзора него прошле. Од тога из радног односа 50.915 и нерегистрованих субјеката 687. Сви инспекцијски надзори су ненајављени. У сивој економији радници су највише оштећени и зато држава спроводи оштре мере против рада на црно.

* Министарство је покренуло контролу рада на црно, докле се стигло са тим?

– У инспекцијски надзор за рад на црно иде се ненајављено и то је кључна разлика између онога како се радило некада и како се ради сад. Све су ненајављене инспекције, одлуку о томе доноси директор инспектората. Он одређује ко ће где да иде, никада се не иде из истог места у исто место, повратна инспекција је из неког другог места и све време постоји унутрашња контрола ради самих инспектора. Направили смо систем да имамо што мање могућности за злоупотребу и са наше и са њхове стране. Колико је времена још потребно да се искорени рад на црно? Докле год радници не буду свесни тога да се њима највише крше права, да јесте држава оштећена, али држава је оштећена зарад тих радника, јер држави када се уплаћују порези и доприноси они иду да тај радник једног дана има за пензију. У овом тренутку је оштећена држава, али касније тај радник. И здравствено се финансира из тога, па сви ми немамо болнице због тога. Ми ово све што радимо, радимо зарад укупног добра наших радника.

* Да ли држава води више рачуна о породиљама него пре?

– У јулу је 45.000 мајки било на породиљском, 163.116 корисника дечијег додатка, а када је у питању родитељски додатак њега је примало преко 60.000 лица. Године 2008. 25 милијарди динара било је издвојено за све видове помоћи породиљама, 2012. било је издвојено 40 милијарди, а прошле године 50 милијарди.

 

 

извор: Србија данас


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »