Брука! И премијер Црне Горе Душко Марковић би да руши цркву СПЦ

Објекат који је на врху Румије поставила Митрополија црногорско-приморска СПЦ мораће да буде уклоњен, будући да је нелегалан — поручио је у среду Душко Марковић, премијер Црне Горе.

Раније у среду инспектори Министарства одрживог развоја и туризма изашли су на врх Румије (1.594 метара надморске висине), а потом и саопштили да радови на Цркви Свете Тројице нису у складу са законом. Из министарства је речено да су записници достављени странци на изјашњење, а да ће након окончања поступка предузети законом предвиђене мере. Није прецизирано које су мере предвиђене.

Тамо су се запутили након жестоког притиска албанских политичара у Црној Гори, али и дела медија, који се још од 2005. године буне што је СПЦ поставила лимену цркву на тој планини.

У среду се огласио и црногорски премијер Душко Марковић, коментаришући да је «непотребно да Митрополија црногорско-приморска гради на незаконит начин, гдегод то било, па и на Румији».

Чуди ме да је митрополит Амфилохије то дозволио — прокоментарисао је Марковић. — Ово што се десило је незаконито. Инспекција је на лицу места и верујем да ће се ићи у правцу уклањања свега што је урађено. Зато ме чуде потези Митрополије.

С друге стране, из Парохије барске подсећају да ту нема ничег спорног, јер народ овог краја вековима износи камен на врх Румије, као својеврсни завет, верујући да ће црква бити обновљена када се прикупи довољно камења. Управо тим каменом се тренутно облаже лимена црква.

Након министра културе Александра Богдановића, који је осудио постављање цркве на врху планине, огласио се и Мехмед Зенка, министар за људска и мањинска права, који сматра да је сазрело време за конкретан одговор државе на «провокацију СПЦ».

Мехмет Бардхи, председник Демократског савеза, помоћ је затражио и од председника Црне Горе Мила Ђукановића. «Црногорски покрет» је Врховном државном тужилаштву поднео кривичну пријаву против СПЦ и Митрополије црногорско-приморске.

 

РЕЦЕПТ ПРЕПИСАН СА КиМ

У новој српској демократији (НСД) осудили су агресивну хајку на цркву на Румији.

 Ово је преписани рецепт са КиМ, где данас имамо привремене албанске власти, које су најбољи политички пријатељи Мила Ђукановића и ДПС. Ако знамо да и у опозицији имамо људе блиске албанским политичарима са КиМ и њиховој политици, онда је јасно да је антиправославна коалиција у Црној Гори јака на јавној сцени — каже Марко Ковачевић (НСД).

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »