Бошњаци о симболима Црне Горе: Нећемо заставу са птичурином

Из Бошњачко-америчке националне асoцијације (БАНА) саопштили су да су државни симболи Црне Горе за њих проблематични.

Како су навели, не знају коме још треба „застава боје крви и птичурина грабљивица са крстовима у канџама, које показују плен, отимање“.

«Бошњачко-америчка национална асоцијација, чији чланови потичу из свих градова Санџака у Црној Гори, и чије породице живе широм Црне Горе, не прихватају постојеће симболе. Не знамо коме још треба застава боје крви и птичурина грабљивица са крстовима у канџама, које показују плен, отимање; од кога и коме?! Црногорски етнос може да је има за своју, али не и држава Црна Гора, управо због те своје мултинационалне, мултикултурне и мултиверске различитости! Ако званичници то нон-стоп истичу, онда су дужни да то покажу и на државним симболима,» истакли су из Бошњачко-америчке националне асоцијације.

Како се наводи, у овом контексту, када је реч о симболима, они не треба да личе на кухињски столњак, већ треба да буду у ведрој светлоплавој боји, или пак у модрој боји мора и река, која ће се разливати на платну са контурама државних граница, како пише у Уставу.

«Такву Црну Гору са новим симболима подржавамо на путу ка Европској унији, у свиет демократских развијених држава,» поручили су из Бошњачко-америчке националне асоцијације.

Подсећамо, потпредседник Владе Црне Горе и челник Бошњачке странке Рафет Хусовић рекао је јуче да је потпуно оправдан и легитиман захтјев те странке да у грбу црногорске заставе буде и полумесец.

 

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »