Борис Малагурски: Зашто се фалсификује историја

Историја има велику моћ и формира нашу садашњицу, зато увек постоји притисак одређених сила да се историја фалсификује, каже српски новинар и редитељ Борис Малагурски.

«Ја сам то на нечки начин осетио и на својој кожи када сам радио на документарном филму «Косово. Моменат цивилизације» где се приказује шта српски манастири значе не само за српски народ већ за читаво човечанство. Успели смо да га представимо у гредовима широм света а премијерно у Паризу где је седиште Унеска. Два дана касније доживили смо осуду од стране кабинета Рамуша Харадинаја којега је филм најжешће напао. Иако је филм о томе да су манастири српски, да су део наше културе а да су важни за читаву цивилизацију и да свако коге је заболело да гелда сцене уништавања историјског музеја у Ираку са стране ИСИС-а или уништавање Палмире у Сирији такође са стране ИСИС-а треба да заболи и рушење манастира и цркава», каже Малагурски.

Како додаје, у свету постоји више примера када култура и историја постају војна мета.

«Када су Американци ушли у Ирак 2003. године и окупирали ту државу, једна од првих институција која је нападнута од стране разних групација, криминалаца био је Народни историјски музеј у Багдаду. Кустуси тог музеја су молили Американце да као једину безбедносну снагу у том тренутку да обезбеде тај музеј и да спрече лопове. ;еђутим то није било у интересу Американаца», навео је српски новинар.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »