Вучић: Србија наставља да расте на здравим темељима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Србија наставити да напредује ако будемо сачували мир и стабилност, у привреди ће ићи све боље.

Политички предуслов је кључан, мир и стабилност, а што се економије тиче она је здрава, и то нико не може да негира, рекао је председник Вучић.

Вучић је казао да је све више домаћих малих и средњих прдузећа и да ће у наредном периоду бити обезбеђени додатни подстицаји за та наша предузећа.

Подсетио је да је наследио разорену земљу, у којој су све фабрике биле „отете“ од грађана, отете јер их није било више. „Ако погледате градове, велике индустријске центре готово ништа није остало. У Нишу, Краљеву, Трстенику, Лозници, Зрењанину, Шапцу, да не причам о Зајечару, Бору, истоку Србије и читавом Поморављу, југу Србије која је најболнија тачка. Ако погледате Књажевац и Владичин Хан све што смо имали уништили смо“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је задовољан због чињенице да данас више не може нико да негира успехе у привреди, јер сви данас кажу, и они који не желе радо да признају, да су јавне финансије уређене.

„Када сам био у Русији током ручка председник Владимир Путин ме је питао „само реци како си успео“, јер је он радио на пензионој реформи, подиже старосну границу. Нема у држави довољно новца, чак и најбогатијим попут Немачке да 30 година исплаћујете некоме пензију који је мање или исто толико радио. Свуда се сада померају границе. То је једини начин да руска држава опстане. Ја сам му рекао да смо дуго припремали ту меру, борили се. То су најтеже мере, јер је тешко људима објаснити зашто би то неко урадио. Ишли смо на смањење пензија и плата, реформу, и то је дало резултате“, подвукао је Вучић.

Подсетио је да је Србија привукла највећи број страних инвеститора, успела да врати и чак повећа плате и пензије.

„Они који су највише погођени, они са вишим пензијама и они ће имати за пар дана значајно веће пензије, од 10. новембра када се исплаћује октобарска пензија, која ће бити значајно већа од оне из 2014. “, објаснио је Вучић.

Истакао је да Србија наставља да расте на здравим основама, има добар темељ, и то људи знају.

„То су ствари због којих смо ушли у историју. Србија смањује јавни дуг, трећа година заредом имамо суфицит у буџету. Када сам постао председник Владе јавни дуг Србије је био 79 одсто БДП, а од 1.јануара биће 49 одсто. То је важно због будућности деце да не морају да отплаћују наше дугове. Све што је испод 50 одсто је међу најбољима у Европи“, указао је Вучић.

Вучић је истакао да неке државе држе релативно високе плате у јавном сектору, а немају будућност, те да је његова тактика била да запошљава што више Србију.

Навео је као пример Лебане где није било могуће, због недостатка инжењера, довести софистицирану фабрику, већ радно интензивну, како би се запослили људи и смањила незапосленост.

Подсетио је да је незапосленост драстично смањена са 29,5 одсто на 11,9 одсто.

Поновио је да је Србија шампион у привлачењу инвестиција, и да је по први пут испред Хрватске на светској конкурентској листи, што је изазвало панику код наших суседа, а у Србији није дочекано као вест.

С тим у вези се нашалио да у свим светским економским организацијама има своје ботове који саопштавају економске успехе Србије, као што то критикују његови критичари.

Такође је казао да се држава бринула и о сиромашнима све време.

„Сиромашни ће боље да живе, тек ћемо да бринемо још више о њима. Они који су нас напали да не бринемо о сиромашнима су најбогатији тајкуни. Слушам сваки дан од оног који је пријавио 25 милиона евра имовине, а не зна се колико стотина милиона има и онај који је на рачун измишљене невладине организације добио шест милиона евра“, рекао је Вучић.

С тим у вези је подсетио да је за време њихове власти минималац био 159 евра, да је од 2009. до 2012. повећан за свега три евра, а под владом коју он води повећан је на 230 евра за 42 одсто, колико ће бити од 1.јануара.

„Када говоре о пензијском систему критикују да рушим лествице и правила, тиме што се залажем да сиромашнији добијају више. Моја идеја је била да се онима који немају повећам пензију за додатних пет одсто. Они морају да живе. Пензионери су изнели терет реформи, веровали су у своју државу. Веровали су јер су чули по први пут да им се неко не додворава већ говори о реалном стању, а то је било да смо исплаћивали 57 одсто пензија из буџета што је неодрживо, а данас исплаћујемо 32 одсто“, указао је Вучић.

 

Ђилас почео да напада Пинк тек откад није сувласник

Вучић је изјавио да су напади и захтеви за затварање Пинк телевизије почели онога момента када је Драган Ђилас престао да буде сувласник те компаније и престао да узима милион евра годишње од те телевизије.

Вучић је рекао да сви напади и увреде, па и онај Срђана Нога на премијерку Ану Брнабић, иако, уз сву бахатост и непристојност, није ни близу онога када тајкунски лидер, који уз другу двојицу жели да се дочепа власти, Шолака и Мишковића, тражи хапшење и затвор за главног уредника најтиражнијих новина у земљи Драгана Вучићевића.

Одмах затим, навео је Вучић, следи и захтев да се угаси ТВ Пинк.

Рекао је да је на ТВ Пинк постојала забрана да се говори лоше о Драгану Ђиласу и тој тајкунској дружини, јер су, до скора били сувласници те телевизије.

Узимали су милион евра годишње и што то не кажете народу, запитао је Вучић.

Док су били сувласници и узимали паре онда нису тражили затварање телевизије, а сада када више то нису онда „хајде да угасимо Пинк“.

Вучић је још додао да није он увео ријалитије у Србију, већ управо Ђилас и остали.

 

До краја године готов Коридор 10 и аутопут Обреновац-Чачак

Путни Коридор 10 у Србији биће завршен до краја године, као и цео аутопут од Обреновца до Чачка, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Све ће то бити готово до краја године“, рекао је Вучић.

Додао је да ће, када је реч о том делу Коридора 11, остати још само да се заврши деоница од Сурчина до Обреновца заједно са петљом Сурчин.

Говорећи о нападима лидера опозиције, Вучић је рекао да се они не радују нити новим фабрикама, нити градњи аутопутева и да ће вероватно у јануару да кажу како није све обележено на новим деоницама Коридора 10.

Вучић је казао да би требало да похвале шта је све урађено у Грделичкој клисури на изградњи аутопута и како је на источном краку направљен тунел Банцарево.

„Не мрзе мене, већ мрзе своју земљу и радују се неуспесима Србије“, додао је Вучић.

 

Отац сам ћерке, посебно водим рачуна да не увредим жене

Вучић је рекао данас да не разуме чиме је увредио жене приликом посете фабрици текстила Еуротаy, како му то пребацују, те приметио да га критикују они који би волели да је урадио оно што заправо они мисле.

„Ово је јединствен случај у свету да некога критикујете због нечега што није урадио ни рекао, али бисте волели да је мислио оно што они мисле. То што неки имају перверзну и покварену машту, мени то никад није падало на памет“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да за шест година, осим једном приликом, током поплава, када је опсовао „себи у браду“, није учинио ниједну непристојну ствар, већ се увек труди да државу представља на најбољи начин и у земљи и у иностранству.

„Не могу да улазим у главу људи који су докони и мрзе, јер не могу да честитају на томе што тамо раде жене које имају и 50 и 60 година, што не траже само младу радну снагу, већ и жене које су изгубиле посао“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је власнику фабрике казао да мора да води рачуна о радницама, јер су то поштене, одговорне, вредне и марљиве раднице.

Вучић је неколико пута поновио власнику да ће тешко наћи 2.500 радница, уколико желе да запошљавају само жене, али да су му одговорили да је за посао аплицирао само један мушкарац.

„Видео сам коментаре Јанковића, Лутовца, све те лидере под тајкунском капом, морам да кажем да су за то надлежни други људи, ја нисам, ни политика није. Не могу да помогнем“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да као особа која има ћерку посебно води рачуна да не увреди жене.

„Они траже да одговарам за нешто што нисам ни рекао ни учинио, већ за нешто што они мисле или су желели да сам ја мислио“, каже Вучић и истакао да никада није подигао руку ни на дете, ни на жену.

Вучић је критикован због опаске коју је упутио власнику фабрике у Краљеву да је срећан, јер је све жене узео да раде.

 

Хоћу да станем у заштиту медицинских сестара и лекара

Вучић је стао данас у заштиту лекара и медицинских сестара, који, каже, посвећено раде свој посао, те упитао умемо ли некада да им кажемо „хвала“ или ћемо гледати сваку ситницу да би се рекло нешто негативно.

Председник је рекао да не зна шта се догодило у дому здравља у Крагујевцу, где је мајка на друштвеним мрежама објавила снимак о наводном одбијању лекара да прегледају болесно дете, али да је сигуран да тамо раде вредни лекари и медицинске сестре, који не би оставили болесно дете, а да га не прегледају.

„Хоћу да станем у заштиту медицинских сестара и лекара. Ако је неко покушао да узме мито, дајте да га ухапсимо, и то и радимо. Немојте да критикујемо лекаре јер нам одговара да у некој причи нападнемо КЦ Србије, КЦ у Нишу…“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да у Србији постоји патолошка парадигма да држава и сви који раде нешто у јавном сектору морају да буду оптужени и криви.

„Мислим да наши лекари и медицинске сестре раде ужасно тежак посао и да су много учинили за све нас“, истакао је Вучић.

Подсетио је да једино у Србији постоји потпуно бесплатно лечење, коришћење Гама и ускоро Сајбер ножа без новца.

„Не постоји земља где то на такав начин функционише“, нагласио је председник.

 

Највећа вежба у региону – 10. новембра широм Србије

Вучић је најавио данас да ће 10. новембра бити одржана војна вежба у којој ће, широм Србије, учествовати 8.000 војника.

„Биће то прилика да грађани виде шта смо све урадили, како смо оснажили нашу војску“, рекао је Вучић и додао да ће Србија учинити све да никада не дође до било каквих сукоба, али да мора бити спремна да се заштити.

„Добили смо и десети по реду “миг 29“. Људи морају да знају да за заштиту наше земље набављамо нове хеликоптере и другу опрему, а када имате новца онда то можете“, казао је председник.

Вежба 10. новембра биће, сматра, убедљиво највећа војна вежба у региону.

Сличне вежбе су, казао је, одржане у БиХ, пре 20-так дана у Хрватској, као и на Косову и Метохији, у сарадњи са НАТО.

Припадници војске, полиције и безбедносних служби имаће, најавио је, и додатну подршку државе, кроз стамбену изградњу.

 

Косово јесте највећа препрека Србији на путу ка ЕУ

Вучић је оценио данас да ће очување мира, стабилности и очување безбедности за наше грађане на Косову и Метохији бити све теже, јер је све очигледније да компромисног решења неће бити, како због атмосфере у централној Србији, на Косову и Метохији, али и страног фактора који не жели договор.

Вучић је рекао да највећи проблем Србије на путу ка ЕУ јесте Косово и Метохија, какве год поруке по том питању стижу из Брисела.

„Највећи проблем на нашем европском путу је косовско питање“, подвукао је Вучић, осврнувши се на недавну изјаву европског комесара за проширење Јоханеса Хана, који је рекао да није само Косово кључно на европском путу Србије.

Вучић је рекао да симпатизери бившег режима, они из ДС, „плус фашисти“, такве изјаве, попут Ханове, воле да своде само на једно тумачење, а то је да је проблем Србије владавина права.

„Међутим највећи проблем је Косово. Европска комисија ће у свом извештају констатовати највећи напредак у владавини права. Знају они то. ЕУ би, ако би говорила да је само Косово проблем, добила негативне поене, а несрећници са политичке сцене Србије, који то не схватају, они се хватају за то, а нису нити отворили ниједно поглавље, нити добили датум за пријем“, казао је Вучић.

Вучић је нагласио да с пажњом прати шта се догађа у ЕУ, и да Србија жели да припада том типу друштва, да буде уређена земља.

Вучић је поновио да грађани морају да разумеју да економија може да напредује само ако имамо мир и стабилност, ако на Косову не буде тешких инцидената.

Не рачунајући убиство Оливера Ивановића, како је казао, није било тешких догађаја на КиМ.

„То мукотрпно чувамо и борили смо се на све начине да гарантујемо и обезбедимо безбедност нашим грађанима на Косову и Метохији. Разговори са Албанцима су тешки, јер они постају све нервознији“, казао је председник.

Вучић је указао да ако Косово не уђе у Интерпол онда ће постати још нервознији, а ако уђу – славиће и неће бити спремни на компромис.

Такође је указао да постоји и део међународне заједнице који говори да не треба говорити о границама, јер се залажу за независно Косово, а њих подржавају и неки наводно истакнути појединци са Косова и Метохије, који су се истакли само по томе што мрзе њега.

„Они су за независно Косово и не би да Срби добију било шта. Ми смо говорили да желимо компромис. Сада је јасно да је то готово немогуће, због атмосфере у централној Србији, на Косову, плус страног фактора који не жели да постигнемо договор. Они говоре да ћемо наводно да отворимо Пандорину кутију. А, што сте ви отворили Пандорину кутију 2006. и 2008.? Постоје и црквени великодостојници који су ћутке одобравали независност Црне Горе, а сада држе придике. Ја сам желео нешто да урадим, да Срби имају више, а не мање. Нисам у томе успео. И зато ће очување мира и стабилности бити све теже“, уверен је председник.

Вучић је указао да ће ситуација и у БиХ бити све тежа, подсетивши да Србија подржава територијални интегритет БиХ, али и РС.

„Када сагледате светске интересе, који се ломе на нама, има много нелогичности. Како да објасните да уводите санкције против некога због Скрипаља, који је жив, а не против неког ко исецка човека на комаде, већ са њим склапате уговоре вредне стотине милиона долара“, указао је Вучић.

Вучић је указао да данас не постоји „морални светионик“ у свету на којег ми Срби можемо да се угледамо.

„Не постоји, све је постала рачуница. То је због непостојања политике. У таквом хаосу који постоји у свету, морамо да се сналазимо, сарађујемо са свима и боримо за нашу позицију под сунцем“, закључио је Вучић.

 

Кад Стефановић тужи то је притисак, кад Ђилас тужи – ликују

Вучић је изјавио данас да када Небојша Стефановић тужи неки лист у парничном поступку у приватној тужби то је онда „страшан и велики притисак“, а када Драган Ђилас подноси десетине кривичних пријава и тражи затвор за уреднике медија „онда се сви радују“.

Вучић је рекао да када „Ђилас тужи све живе, онда се сви радују“, а Ђилас неће имати „25 милиона евра плус, него би 26 милиона евра плус“.

Како је рекао, сада „кукају“ што Ђилас није добио 300.000 динара по једној пресуди, јер је судија укинула пређашњу одлуку да СНС исплати ту суму „због повреде угледа и части“.

Подсетио је да странка коју води није ништа коментарисала када је прва одлука донесена, а сада, када је преиначена, они говоре да се врши притисак на судију.

„Колико пара Ђилас још хоће, 100 милиона, милијарду…?“, запитао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »