Влада Црне Горе: Објекат МПЦ СПЦ на Румији је незаконит и мораће да буде уклоњен

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је данас да ће објекат који је на врху планине Румије поставила Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве морати да буде уклоњен будући да је нелегалан.

„Ово што се десило ових дана је незаконито, инспекција је изашла на лице места, констатовала стање ствари, донела записник, записник несам имао прилике да видим, али верујем да ће ићи у правцу уклањања свега што је у међувремену урађено на том објекту. Верујем да ће ићи и прекршајне и кривичне пријаве ако за то буде било услова, а наравно то говори и у прилог чињеници да ће објекат морати да се уклони“, рекао је председник Владе одговарајући у Скупштини на питања новинара након Премијерског сата.

Потпредседник Владе ЦГ захтева да на црногорској застави буде и полумесец

Премијер је оценио непримереним и непотребним да Митрополија црногорско-приморска верске објекте гради на нелегитиман и незаконит начин где год то било – на Румији или другим деловима теритирије Црне Горе.

„Као што за сваког грађанина важе планска документа и процедуре које та планска документа садрже то мора важити и за Митрополију црногорско-приморску. Њихово духовно и световно опредељење не може бити разлог нити може бити чињеница која ће их ослободити од примене закона. Чуди ме да је митрополит Амфилохије [Радовић] дозволио једну такву активност и наставак нелегалних нелегитимних радова на цркви Румија која је претходним решењем Министарства уређења простора проглашена нелегалним објектом“, рекао је предсједник Владе.

Митрополит Амфилохије: Онај који буде рушио цркву на Румији – наставља дело окупатора

Одговарајући на питање новинара када би могло бити очекивано уклањање објекта председник Марковић је рекао да нема разлике између било којег нелегалног објекта у земљи и да ће бити процењено када се буду створили услови.

„Ја само исказујем чуђење да је Митрополија црногорско приморска – која и у световном и у духовном смислу пропагира заједништво, пропагира поштовање закона, поштовање државе, разумевање људи – пример нелегалног понашања и непоштовања закона. То је нешто што није добро. И онда не можемо говорити да са те адресе долазе поруке мира које треба да обезбеди друштвену и укупну стабилност у земљи да учврсти мултиверски склад који је наша вредност. Дакле проценићемо када се створе услови за то. Разговараћемо са Митрополијом. Видео сам да долазе поруке. ‘Влада зна где је Митрополија.’ Не! Митрополија крши закон. Они треба да дођу у Владу и доћи ће у Владу да рашчистимо то питање. Као што мени се сугерише да не треба да реагујемо на сваки тастер и свако звоно које долази са било које стране политичке или друге тако нећемо бити ни тастер Митрополије црногорско-приморске. На једнак начин ћемо се односити према свим проблемима који имаму овај садржај и ову димензију“, рекао је председник Владе Црне Горе Душко Марковић одговарајући на питање новинара након Премијерског сата. 

Извор: Портал Аналитика

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »