Urednik Informera krivično da odgovara zbog brutalnih napada na Dragana Đilasa

Punomoćnik Dragana Đilasa, jednog od osnivača Saveza za Srbiju, Vladimir Todorić podneo je dopunu krivične prijave protiv urednika Informera Dragana J. Vučićevića zbog toga što je nastavio sa vršenjem krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija, i to sa pojačanim intenzitetom i evidentnom bahatošću.

„Okrivljeni Vučićević i Ignjatović su samo u poslednjih nedelju dana objavili seriju tekstova kojima Dragana Đilasa nazivaju fašistom, bestidnim tajkunom, uz uobičajena „čašćavanja“ izrazima kriminalac, mafijaš itd. To je sada dotle došlo da se Đilas optužuje da planira fizičke napade na čitaoce Informera ispred kioska (!?) gde kupuju tzv. novine „Informer“ i da planira da lažno optuži predsednika Republike da je ubio novinara Slavka Ćuruviju. Pored toga, Đilas je od okrivljenih optužen da je napravio „šemu za pranje novca“ kojom izvlači stotine miliona evra iz zemlje, ali i da takođe sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom kontroliše medije u Srbiji. Ove optužbe sada dolaze nakon prethodnih da je Đilas opljačkao građane Srbije, da zajedno sa Fatmirom Ljimajem priprema nezavisnost Kosova, da je opoziciona banda, prevarant i tako dalje“, navodi Todorić.

Advokat Vladimir Todorić istakao je da se nada profesionalnom postupku od strane postupajućeg tužioca, jer „krivično delo za koje se gone tzv. urednici Informera podrazumeva širenje tekstova, ideja i teorija kojima se prema pojedincu ili grupi lica zagovara ili podstrekava mržnja na osnovu ličnog svojstva, odnosno političkog ubeđenja“.

„Govor mržnje je ozbiljno krivično delo za koje je predviđena i građanska, odnosno parnična odgovornost, a na osnovu koje je Dragan J. Vučićević više puta osuđen pred Višim sudom u Beogradu, poslednji put pre nekoliko dana. Kako je evidentno da parnične presude nisu dovoljne da odvrate okrivljene od širenja mržnje, već naprotiv – da to rade sa još jačim intenzitetom, jedini način da se javnost Srbije dekontaminira od toksičnog jezika linčovanja jeste krivična odgovornost“, zaključuje Todorić.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »