Сарадња Русије и Србије у примени нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе

Председник Републике Србије Александар Вучић у уторак је, у разговору са потпредседником руске државне корпорације за атомску енергију «Росатом» Николајем Спаским, изразио задовољство што је усаглашен коначан текст Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу референтних и иновационих технологија.

Састанак Александра Вућића да потпредседником «Росатома» Николајем Спаским (фото: Лола Ђорђевић)

Он је, такође, исказао снажну подршку јачању сарадње двеју земаља у тој области, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

На састанку су размотрене могућности за сарадњу српске науке и привреде са «Росатомом», како би нуклеарна енергија добила примену у медицини, пољопривреди, као и у иновативним гранама привреде.

Председник Вучић је рекао да је уверен да ће сарадња са «Росатомом» донети нове шансе у будућности и нова радна места за српску привреду.

Састанак Александра Вућића да потпредседником «Росатома» Николајем Спаским (фото: Лола Ђорђевић)

Спаски је истакао да руски председник Владимир Путин пружа снажну подршку реализацији свих договора двеју земаља у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Он је истакао да је подршка, коју исказују председници Вучић и Путин, јасан показатељ да се ради о корисном договору од највишег значаја за Србију и Русију.

«Росатом» је највећа руска државна корпорација са 330 компанија и више од 250.000 запослених, која има потписане уговоре за наредних 10 година вредне више од 130 милијарди долара, истиче се у саопштењу.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »