САД одузимају или ускраћују визе 21 Саудијцу због Кашогија

Америчке визе биће одузете или ускраћене 21 Саудијцу због убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, саопштила је у уторак портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт.

Велика већина међу тим Саудијцима већ има америчке визе, рекао је неименовани званичник Стејт департмента, преноси Ројтерс.

АП наводи да је администрација председника САД Доналда Трампа одузела визе неким саудијским званичнима који су умешани у убиство Кашогија, а то је прва казнена мера против дугогодишњег блискоистиочног партнера Вашингтона. Та мера је уведена убрзо након што је Трамп осудио Саудијску Арабију за једно од «најгорих забашуривања у историји забашуривања».

Државни секретар Мајк Помепо је, након Трампове изјаве, рекао да администрација одузима визе саудијским владиним и обавештајним агентима који се сумњиче за умешаност у Кашогијеву смрт. Подаци везани за визе су поверљиви и Помпео није прецизирао коме ће визе бити одузете.

Ова казнена мера неће бити последња реч у овом случају. Администрација ће наставити да позива кривце на одговорност. Јасно стављамо до знања да САД не толеришу ову врсту безобзирне акције с циљем ућутикивања новинара Кашогија насиљем -рекао је Помпео новинарима у Стејт департменту.

Чланови Конгреса су претходно тражили увођење санкције Ријаду због убиства Кашогија, дописника «Вашингтон поста» који је нестао 2. октобра након што је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу.

Турске власти тврде да је Кашоги био жртва убиства с предумишљајем, док су саудијски званичници признали да је он убијен у конзулату, али наводе да се то догодило случајно, док су га људи у тој згради убеђивали да се врати кући.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »