Потпредседник Народне скупштине РС Ђорђе Милићевић председавао на Трећој седници заједничке парламентарне Комисије за сарадњу између Народне скупштине РС и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић и председник Одбора за спољне послове Проф. др Жарко Обрадовић на Трећој седници заједничке парламентарне Комисије за сарадњу између Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације у Москви 22–23. октобра.

Комисија за сарадњу два парламента, на трећем заседању, разматрала је питања међупарламентарне сарадње као фактора јачања билатералних односа, парламентарне подршке економској, трговинској и културној сарадњи, потом националне праксе законодавног регулисања дигиталне економије, као и ситуације у Европи и на Балкану.

Седницу Комисије након уводних излагања председника Државне думе В. В. Володина и председнице Народне скупштине Републике Србије М. Гојковић  водили су потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић и први потпредседник Државне думе, заменик копредседника Комисије Мељников Иван Иванович.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић изнео је закључне констатације Трећег заседања Комисије за сарадњу народне скупштине Републике Србије и Државне думе Руске Федерације:

Желео бих да укажем да је досадашњи рад Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације дао изузетно значајан подстицај како међупарламентарним, тако и нашим билатералним односима у целини.

Међупарламентарна комисија Народне скупштине и Државне Думе потврдила се као одлична платформа за конкретизацију сарадње, као и за размену мишљења о најзначајнијим актуелним питањима од заједничког интереса за наше државе, попут питања које смо данас успешно размотрили- међупарламентарна сарадња Републике Србије и Руске Федерације као фактор јачања билатералних односа, парламентарна подршка економске, трговинске и културне сарадње; националне праксе законодавног регулисања дигиталне економије;  ситуација у Европи и на Балкану, српско-руска сарадња у међупарламентарним структурама (Интерпарламентарној унији, Парламентарној скупштини ОЕБС, Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности, Парламентарној скупштини Савета Европе).

Укратко ћу се осврнути на неке од закључака простеклих из излагања наших колега известилаца, као и плодне и веома важне дискусије коју смо водили данас.

  • Међупарламентарни односи, као темељни облик сарадње представника два народа имају посебан значај за унапређење свеукупних односа наше две земље. Закључено је да су одлични парламентарни односи резултат  изузетно добрих односа наше две земље, блискости између народа, традиционалног пријатељства, као и културне и историјске повезаности. Препорука је да се настави са трендом унапређења парламентарних односа у савременом свету и околностима. Размотрене су конкретне смернице у вези  редовне сарадње радних тела, попут одбора за спољне послове и посланичких група пријатељства.
  • У вези са економском и трговинском сарадњом, размотрене су области већ постојеће сарадње, а чули смо и конкретне препоруке за унапређење економске сарадње у бројним областима. Реално  је очекивати да се економски односи још интензивирају имајући у виду да је Руска Федерација међу најзначајнијим економским и спољнотрговинским партнерима Републике Србије, као и чињеницу да бележимо раст робне размене, повећање извоза у домену пољопривреде, остварујемо квалитетну сарадњу у области инфраструктуре, енергетике, као и у домену кредитно-финансијске сарадње.
  • У области културне размене, треба наставити добру и разноврсну сарадњу у области културе и културног приближавања два народа.
  • Размењено је искуство у области законодавног регулисања дигиталне економије у Републици Србији и Руској Федерацији, као и конкретне мере које свака земља чини у овој области. Посебан осврт је учињен на конкретан допринос парламената, процес дигитализације у области државне управе, успостављање е-управе у пуном капацитету у циљу реформи и модернизације, као  и отварања према грађанима.
  • Указано је да је ситуација у Европи и Балкану комплексна, услед бројних изазова који могу да угрозе мир и безбедност. Обострано је наглашено да је сарадња два парламента одлична, садржајна и успешна на мултилатералном плану, у међународним парламентарним организацијама где су обе државе чланови.
  • Захвални смо на подршци Руске Федерације на међународном плану, као и на разумевању које показује за ставове Србије, поштовању међународног права и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Захвални смо на принципијелној подршци Русије по питању Косова и Метохије у међународним форумима, као и поводом покушаја учлањења тзв. „Косова“ у међународне организације попут УНЕСКО. Препорука је да сталне делегације наставе са консултацијама, подршком и координацијом деловања у међународним парламентарним организацијама.
  • Закључено је да наши парламенати треба да прате добру билатералну сарадњу на међувладином нивоу и да усвајањем квалитетних закона, као и ратификацијом постигнутих споразума пруже законодавну подршку свим видовима сарадње две земље, али и да дају подстицај сарадњи на међувладином нивоу.

Желим још једном да упутим Државној думи све честитке због изванредно организованог трећег заседања Комисије за сарадњу Народне скупштине РС и Државне думе РФ у Москви и да захвалим на пруженом гостопримству.

Оцењујем данашње заседање успешним и корисним. Према Правилнику о раду Комисије следеће заседање ће бити одржано у Републици Србији.“

 

The post Потпредседник Народне скупштине РС Ђорђе Милићевић председавао на Трећој седници заједничке парламентарне Комисије за сарадњу између Народне скупштине РС и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »