Oдобрeно ископавање масовне гробнице у сиротишту у Ирској

Ирска влада је дозволила форензичко ископавање сиротишта којим је управљала католичка црква, а у којем је пронађена масовна гробница са остацима на стотине деце.

Министарка за децу Катрин Запоне најавила је да ће бити организоване достојанствене сахране у случајевима где је то могуће, пренео је АП. Ископавање ће почети после усвајања одговарајућег закона.

Одлука ирске владе уследила је после извештаја комисије која је прошле године потврдила да су бивша сиротишта «Бон секорс мадер» и «Бејби хоум» у Туаму у округу Галвеј имали подземну структуру подељену на 20 соба, у којима се налази значајна количина људских остатака.

Сиротишта које је водила црква била су дом за сирочад, неудате трудне жене и њихове бебе током већег дела 20. века.

Она су постала субјекат интезивне пажње јавности од када је локални историчар 2014. пронашао изводе о смрти за готово 800 деце, која су преминула у сиротиштима, али је успео да пронађе гробно место само једног детета.

Истражитељи су касније пронашли масовну гробницу која садржи остатке беба и деце старе од 35 недеља до три године на поседу сиротишта које је затворено 1961. године.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »