[Novi Sad] Novinari RTV pozvani da javno kažu da li su oteti od strane režima

Javna medijska ustanova “Radio-televizija Vojvodine” više nije javni medijski servis već još jedno glasilo vladajućeg režima, istaknuto je na konferenciji za medije koju su političke partije i pokreti okupljeni u “Savezu za Srbiju” organizovale danas ispred zgrade RTV-a u Novom Sadu. Prva konferencija za medije “Saveza za Srbiju” u Novom Sadu organizovana je ispred sedišta RTV-a upravo zbog toga da bi se što jasnije upozorilo na činjenicu da ta medijska kuća više nije javni medijski servis svih građana Novog Sada i Vojvodine, već aktuelne vlasti i njenih pristalica.

Predsednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača “Saveza za Srbiju” prof. dr Janko Veselinović pozvao je urednike i novinare RTV-a da javno kažu da li su oteti od strane režima i istakao kako se u programima medijskog servisa Vojvodine vide i čuju samo neistine o uspesima i ćutanje o stvarnim prilikama i životu u pokrajini. “Vidimo da su “Savez za Srbiju” i opozicija zabranjene teme i da javni medijski servis ne izveštava ni o otvorenim profašističkim napadima na nas, poput onog jučerašnjeg u centru Novog Sada. Tražimo da RTV radi i izveštava kao pravi javni medijski servis, a ne da bude samo još jedna filijala režima i Srpske napredne stranke”, poručio je Veselinović.

Povod za obraćanje javnosti bilo je formiranje “Saveza za Srbiju” u Novom Sadu i jučerašnji događaji u centru grada kada je  nekoliko grupa režimskih provokatora vređalo i verbalno maltretiralo funkcionere i aktiviste SzS koji su delili propagandni materijal i razgovarali sa građanima. Javni medijski servis Vojvodine i ostala javna glasila koja kontroliše aktuelna vlast o ovim događajima uopšte nisu izveštavali mada je postojao jasan javni interes da najšira javnost o svemu bude obaveštena. Kako je istakao predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu prof. dr Veljko Krstonošić, svim građanima je ustavom garantovano pravo na pravovremeno i istinito informisanje, a javni medijski servis postoji da bi građanima omogućio da to pravo i koriste. Zato javni istup opozicionih stranaka ispred zgrade RTV-a nije ničiji hir ili politička taktika, već pre svega pokušaj da se na što jasniji način ukaže na kršenje prava građana Vojvodine.

“Savez za Srbiju je osnovan na zahtev građana, ali o tome u programima javnog medijskog servisa nema ni reči. U programima RTV-a takođe nema ni reči o divljanju režimskih huškača koji su juče u centru Novog Sada pokušali da izazovu veći incident i sukobe. Da su oni uspeli u svojoj nameri, odnosno da aktivisti i funkcioneri Saveza za Srbiju nisu sačuvali prisebnost i da su naseli na provokacije, onda bi to sigurno bila glavna vest u kojoj bi za incident i sukobe optužili opoziciju. RTV krije od građana šta se dešavalo juče i šta se inače dešava u našem gradu, Vojvodini i čitavoj Srbiji. Mi smo ovde došli da na tu opasnost upozorimo, a ne da kukamo i molimo da nas puste u program”, rekao je Krstonošić.

Potpredsednik Narodne stranke prof. dr Svetozar Čiplić je takođe osudio jučerašnje verbalne napade i pokušaje da se izazovu sukobi u centru Novog Sada i naglasio da bi “pravi javni medijski servis” o tim događajima nesumnjivo obavestio javnost na objektivan i profesionalan način. “Radio-televizija Vojvodine je oteta od strane vlasti. Naš pokrajinski javni medijski servis treba vratiti onom kome i pripada, a to su građani Vojvodine”, poručio je Čiplić.

Predstavnici “Saveza sa Srbiju – Novi Sad” su pre svog današnjeg obraćanja medijima ispred zgrade RTV-a preko table sa znakom i zvaničnim nazivom Javne medijske ustanove zalepili papir na kojem piše “Mesni odbor Srpske napredne stranke” i tako na slikovit način iskazali svoj stav o uređivačkoj politici i radu javnog medijskog servisa u Vojvodini.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »