Митрополит Амфилохије: Онај који буде рушио цркву на Румији – наставља дело окупатора

Румија нас везује за Византију, и као назив има велико историјско значење и верзије све векове, могуће чак и од времена Цара Константина. Турци су срушили цркву 1571. године и од тада је остао обичај да сваке године у пролеће свако ко долази, поклони камен, јер ће црква кад се накупи довољно камена, долетети. И захваљујућо нашем генералу она је долетела. Нико то није планирао, само се остварило. Остварило се предање и долетела је црква на Румију, — говорио је Митрополит Црногорско-Приморски Амфилохије приликом промоције зборника “Свети Јован Владимир” на београдском сајму књига.

Подсетимо, како преносе подгорички медији, албанске странке у Црној Гори траже девастирање Цркве Свете Тројице на планини Румија и наводе да је то “поход Српске православне цркве по деловима земље у којима Албанци живе вековима”. Албанци очекују да ће црногорске власти “предузети неопходне мере”.

“И сада ово је велика невоља, већ 15 година она је на удару. Донета је одлука да се она сруши, сада је та одлука поништена. Просто ту нема логике. Наводно градња цркве угрожава култ Светог Јована Владимира! Можете ли да замислите то!

Вековима је тај храм неговао тај култ, додао Митрополит.

“Та црква нарочито изазива нашу браћу Шиптаре. То је припадало заиста Великој Албанији за време Мусолинија, као и Косово. Сада смо дошли до тога да се повампириле идеје Велике Албаније која је већ и скоро остварена преко Косова. Уколико дође до разграничења, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница, Призрен ће бити препуштени не знам коме – тим разбојницима. Границе Велике Албаније се повампирују на Косову већ и званично — међународно признавање. А и у Црној Гори иста прича. Албанске општине од Рожаја, Права, Гусиња до Улциња, а хоће сада и да Прешево и Бујановац припадне Великој Албанији, као за време Мусолинија. То је оно што је запањујуће.

“И та битка око храма на Румији јесте управо у том правцу. Помолимо се сви Богу да их Бог уразуми! То је сада главна тема у Црној Гори. Она је срушена 1571. године. Народа жеља је била да се она обнови, ми смо је обновили. И онај који буде рушио сад ову цркву – он само наставља дело окупатора. Једино тако може да се објасни”.

Његово високопреосвештенство Митрополит Амфилохије коментарисао је напоре црногорске власти поводом евроатланских интеграција.

“Замислите ви — НАТО пакт, који је починио злочин незапамћени у историји, у име чега и кога — људских права, без објаве рата, без одобрења Савета безбедности бомбардује Србију и Црну Гору, и сада треба да постанемо и чланови те организације, међународне разбојничке организације која ево шта сада ради на Блиском Истоку. Уништише трагове хришћанства тамо где се хришћанство родило, где су хришћани први пут названи хришћанима.

Таква је историја. Црква је на распећу зато што је Христова. Христ и Васкресење то је биће Цркве и оних који припадају цркви кроз историју”.

Како је додао, на распећу је и Цариградска Патријаршија која је недавно донела одлуку о давању аутокефалност тзв. “украјинској православној цркви”.

“Шта је остало од велике Цариградске Патријаршије? У Туркој нема ни 2-3 хиљаде верника”, признаје Амфилохије и оштро критикује спорно решење.

«Патријарх Вартоломеј је направио са Украјином оно што није смео да направи. Такве одлуке могу само на Сабору да се доносе, као што је он донео сматрајући да он има право. Он је некада имао то право када је од његових епархија које су биле и на Балкану, на простору Бугарске, Србије, а после Румуније па до Русије, формирао аутокефалне цркве. Тада је имао о право, нема сумње. Али данас после 300 година, од када је предато то Московској патријаршији, сада би да поништи тадашњу одлуку. Иако га много волим и поштујем, није добро што је то урадио.

Да Цариграска патријаршија има прво место у православљу нема никакве сумње, али Цариградски Патријарх није Папа. Цариград је нас научио да не признајемо Папе, ми смо од њега то научили, а сад немој да оно што ми нисмо заборавили он заборави.

То је мученичка црква у Украјини. Они који сада управљају Украјином то су бандеровци, то су потомци Бандере који је био син унијатског франта, он је био фашиста. И један број епископа су под насиљем нациста рукополагали, па после рата побегли у Америку, а се сад враћају и почињу да стварају некакву “украјинску цркву” и разарају Кијев.

Бзежински је то добро рекао кад је пао Берлински зид: сада нам је остало само да уништимо православље. Сада се води борба против православља, и веома ми је жао што то не схвата Цариградски Патријарх».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »