Македонија, амандмани како би се албански језик уградио у Устав

Албанске опозиционе партије у Македонији захтевају да њихов правни положај буде побољшан уставним променама у складу са Преспанским споразумом, који су Атина Скопље потписали почетком јула ове године, према којем би ново име те бивше југословенске републике било Република Северна Македонија.

Опозициони покрет Беса и лидер тог покрета Биљал Касами каже да је већ израдио четири амандмана који предвиђају да се албански језик дефинише као службени, што би аутоматски укинуло садашње тумачење према којем се тај језик, као други званични, примењује само у срединама где живи више од 20 одсто албанског становништва.

Такође, сматра Касами, неопходно је да се измени члан Устава који се односи на заштиту од дискриминације других субјеката који живе у иностранству, као и члан којим би било предвиђено да шеф државе не може да блокира законе које је усвојила Скупштина.

Интервенцију на амандманима најавила је и опозициона Алијанса за Албанце, а њен лидер Зијадин Села тражи да амандмани буду подржани од других политичких субјеката да би се, како кажу, добио устав који ће промовисати права Албанаца, уместо да их санкционише.

«Наш план и стратегија су да се уставни амандмани промене на начин који ће дефинисати постојање правне државе. Устав промовише права и слободе уместо санкције. Ово је идеја Алијансе за Албанце и она има смисла само за чланство земље у НАТО и ЕУ «, рекао је Села.

Коментаришући став ДУИ, албанске партије која је мања чланица владајуће коалиције, а који на опозицију гледа као на недостатак креативности и покушаја политичке припадности, Алијанса за Албанце и покрет Беса кажу да је такав став странке, чији је лидер Али Ахмети, у супротности са заједничком изјавом албанских лидера о међусобној подршци.

Села каже да није изненађен оваквим ставом ДУИ, а члан његовог покрета Зендели Фадиљ сматра да као потписници заједничке тзв. «тиранске декларације», ДУИ има обавезу да да свој допринос да албански језик буде равноправан са македонским, јер је, како је рекао, то интерес Албанаца.

Уставне промене у вези са именом очекују се у понедељак у Скупштини.

Ради се о четири амандмана који се углавном односе на усклађивање Устава са Преспанским споразумом.

Премијер Заев је најавио да ће предлог амандмана бити разматран са народним посланицима и позиције и опозиције.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »