Јоксимовић: Србија је опредељена да настави са европским интеграцијама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са послаником немачког Бундестага Петером Бајером о европским интеграцијама Србије и наставку међусобне сарадње у том процесу, резултатима реформи које се током приступних преговора спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима.

Србија је јасно опредељена да настави са европским интеграцијама, рекла је Јадранка Јоксимовић, истичући да ће се током процеса ЕИ и спровођењем реформи модернизовати држава и друштво.

Указала је, у том смислу, да се пажња посвећује реформама у поглављима 23 и 24 – правосуђе, борба против криминала и корупције, мањинска права, медијске слободе.

Јоксимовић је подсетила да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате.

Такође, Влада је усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података личности и да је у финалној приреми Закон о спречавању корупције. То је, како је навела, важан сет закона из поглавља 23, што је од великог значаја за државе чланице које на основу напретка у овим областима доносе одлуку о отварању нових.

Јоксимовић очекује да до краја године – до тада Аустрија председава саветом ЕУ, отворимо макар три поглавља за која смо технички спремни.

Обавестила је Бајера да су припремљене преговарачке позиције за седам поглавља. Отварањем поглавља ЕУ би, према њеном мишљењу, потврдила да примећује и цени напоре и резултате који се постижу у реформисању државе.

Када је о Космету реч, Јадранка Јоксимовић указује да је Србија опредељена за проналажење и успостављање компромисног и одрживог решења за Космет.

Посебно је апостропфирала чињеницу да је Београд, за разлику од Приштине – која већ 5 година није ништа урадила на спровођењу кључне обавезе – формирању Заједнице српских општина, испунио готово све што је у Бриселу договорено.

Јоксимовић сматра да би било веома важно да свако решење, до кога се дође кроз дијалог, буде подржано и од држава ЕУ.

На састанку је оцењено да су односи две државе на високом новоу, да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње, да је Немачка значајан економски и политички партнер Србије и важна подршка у процесу ЕИ. Захваљујући на томе, Јоксимовић је истакла да је, у последњих 15 година, та држава определила више од 1,6 милијарде евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте и нашој земљи.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »