Јоксимовић: ЕИ најбоља развојна агенда сваке државе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су европске интеграције најбоља реформска агенда за сваку земљу, независно од тога када ће она постати чланица ЕУ и да ли ће ЕУ до тада претрпети одређене трансформације.

Јоксимовић је на Сајму књига где је представила публикацију “Водич за коришћење ЕУ фондова у Србији – ИПА 2 (2014-2020)“ навела да ће се Србија, као озбиљна и зрела држава, прилагодити променама кроз које ЕУ пролази.

„До краја аустријског председавања мислим да ћемо отворити још неколико поглавља за која смо спремни. У потпуности смо спремили седам преговарачких позиција и верујем да ћемо отворити најмање три поглавља до краја ове године“, рекла је Јоксимовић и додала да ће то омогућити да се свака појединачна област уређује „као што је влада и обећала грађанима“.

Публикације које су представљене треба грађанима да приближе рад министарства и владе, објашњава она, али и да информишу о томе шта значи статус кандидата и шта су обавезе и користи које он са собом носи.

Како каже, то ће донети боље разумевање коришћења европских фондова, али и формирање друштва које може да користи све прилике које му ЕУ даје, како на републичком, тако и на националном нивоу.

„Колико год да енергије улажемо у преговоре са ЕУ, како би постигли стандарде о којима сви причамо као о стандардима који су неопходни нашој држави, а нисам сигурна да смо увек спремни да се понашамо по тим стандардима, толико исто напора улажемо ми у министарству и ја као министар да покажемо колико је важно да користимо предприступне фондове. Тако, када постанемо чланица ЕУ за пет, седам, десет година, бићемо у могућности да користимо јако велике структурне и кохезионе фондове ЕУ за добробит укупног развоја друштва“, навела је Јоксимовић.

Како каже, разуме евроскептицизам, али трвдње да грађани неке чланице ЕУ живе лошије него што су живели пре приступања нису истините, нити имају утемељење у чињеницама.

„Приче да ће нам бити боље ако нисмо у ЕУ једноставно не стоје. То показује искуство свих оних који су постали чланице, а важан део тога су европски фондови који служе за смањивање неједнакости европских региона, а то је и наш циљ да смањимо неједнакости у регионима у Србији“, истакла је она и додала да је амбиција да сваки округ и регион у Србији идентификује свој потенцијал, развојну могућност и да „уместо да се задужујемо и узимамо кредите користимо оно што нам је на располагању кроз европске фондове“.

Јоксимовић каже да бити министар за Европске интеграције у Србији није никада био лак посао, те да њен посао није да буде омиљена, ни у Србији, ни у Бриселу.

„Што сте мање омиљени и у Србији и у Бриселу, то значи да боље радите свој посао“, рекла је она и појаснила да се у Бриселу треба борити за заштиту интереса своје земље и не прихватати увек све, док на „домаћем терену“ треба координирати процесе и говорити шта је добро, а шта лоше и шта може боље.

„Бити министар за европске интеграције није ствар популарности, него посвећеног рада, врло тешког и напорног. Европске интеграције су најбоља реформска агенда за сваку земљу и то је независно од тога када ћете постати чланица и да ли ће ЕУ претрпети одређене трансформације“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је подсетила да је ЕУ убедљиво највећи донатор Србије, те да се сваке године у нашу земљу кроз бесповратну помоћ донира 200 милиона евра кроз ИПА фондове.

 

Средства из фондова ЕУ неће бити мања

Јоксимовић је, на питање новинара да ли је обишла сајам, на коме је и штанд „Велика Србија“ где лидер СРС Војислав Шешељ представља своје књиге, рекла да се ничега из своје политичке прошлости не стиди.

„Нисам стигла ништа да обиђем још. Видим да имплицирате на то да сам била у СРС чији се штанд сада налази на Сајму, а ја сам свој посао увек часно и одговорно радила и не стидим се ничега“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да је увек радила оно што је сматрала да је добро за Србију, те да никоме ништа није „на непоштен начин подметнула, ни урадила, ни написала“.

„Мислим да сам то својим радом доказала, а ако имате бољи аргумент којим ћете покушати да ме дискредитујете ја бих волела да чујем, јер ја критике обожавам“, истакла је Јоксимовић.

Како каже, боље је да се неким другима поставља питање шта су радили током своје политичке каријере будући да је она увек радила „часно и поштено“.

Упитана за средства у оквиру ИПА3 фондова Јоксимовић је рекла да се мора видети на који начин ће ти фондови бити конципирани, те да ли ће средства бити опредељена секторски или по државама кандидатима.

Додаје, да Србија увелико учествује у том процесу и даје своја мишљења, али да крајње одлуке не зависе од нас.

„Важно је да знамо да нам новац стоји на располагању, као и да морамо да јачамо капацитете, посебно на локалу, да не тражимо средства из буџета за оно што не мора да буде финансирано из буџета, јер постоје европски фондови“, објаснила је Јоксимовић.

Подвлачи, да ће бити добро уколико новца буде више, али да је сигурно да га неће бити мање.

„Треба бити реалан, с обзиром на излазак Велике Британије из ЕУ, која је била велики контрибутор, али ти износи свакако неће бити мањи, што мислим да је најважније“, рекла је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »