Дневни билтен 24.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ ЗАХВАЛИО ЛАОСУ НА ПОДРШЦИ ТЕРИТОРИЈАЛНОМ ИНТЕГРИТЕТУ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 23. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић примио је 23. октобра у опроштајну посету амбасадора Лаоса Пукао Помавонгса, који на нерезиденцијалној основи покрива у Србију из Амбасаде Лаоса у Аустрији и захвалио му на „активном залагању за унапређење свеукупних односа две земље“, а посебно „на чврстој и континуираној подршци Лаоса суверенитету и територијалном интегритету Србије“. Како је саопштило његово министарство, Дачић је рекао да Србију и Лаос „традиционално повезује узајамно пријатељство, поштовање и обострано разумевање, посебно по питању поштовања међународног права“. На састанку је исказана обострана спремност за даље унапређење билатералних односа, а Дачић је рекао да „постоји значајан простор за унапређење економске сарадње“ и изразио отвореност Србије да са Лаосом ту област уговорно регулише.

ВУЧИЋ И ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ О ПРИДРУЖИВАЊУ СРБИЈЕ ЕУ И СТАЊУ У РЕГИОНУ

БЕОГРАД, 23. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић примио је 23. октобра шефа Делегације Европске уније, амбасадора Сема Фабриција, с којим је разговарао о процесу придруживања Србије ЕУ и регионалној ситуацији, саопштио је Вучићев кабинет. Вучић је рекао да ће Србија наставити да интензивно ради на испуњавању европске агенде, с циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству ка ЕУ. Он је с тим у вези нагласио да је у интересу напретка Србије и њене европске будућности да Европска унија успешно превазиђе постојеће изазове. „Увек можете да рачунате на Србију као поузданог партнера у одржавању стабилности и јачању демократије“, рекао је Вучић. Вучић и Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније и сагласили се да је „потребан енергичнији рад у области владавине права“ (преговарачка поглавља 23 и 24). „Амбасадор Фабрици је указао да процес уставних промена у области правосуђа иде у добром правцу“, пише у саопштењу. Вучић и Фабрици су се сагласили да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине, а Вучић „упозорио да је неприхватљиво да Приштина настави са неодговорним потезима са циљем формирања тзв. косовске војске, што је велика претња миру“, пише на крају саопштрења.

ВУЧИЋ И БРАМЕРЦ О УЧИНКУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА, ИЗГРАДЊИ ИНСТИТУЦИЈА У СРБИЈИ И ДАЉОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 23. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић и главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове Серж Брамерц разговарали су 23. октобра у Београду о предстојећем извештају тужиоца за Савет безбедности УН, учинку Тужилаштва Хашког трибунала за бившу Југославију, као и помоћи у изградњи институција и преношењу знања српским правосудним органима, саопштено је из кабинета српског председника. Брамерц је у разговору са Вучићем изразио незадовољство недостатком регионалне сарадње. Саговорници су оценили да је неопходно да посвете посебну пажњу проблему несталих. Вучић је казао да се сарадња Србије са Механизмом за међународне кривичне трибунале одвија континуирано и на добром нивоу, а да ће Србија упркос неслагању око неких питања наставити да јача сарадњу са Тужилаштвом Механизма међународних кривичних трибунала. Вучић је истакао да је нарочито важно да дође до напретка у сарадњи по питању несталих лица што би довело до побољшања у односима Србије и Хрватске. Као део подршке, коју канцеларија тужиоца Механизма пружа Србији, Брамерц је рекао да ће током марта 2019, у сарадњи са Правосудном академијом, бити организована обука за тужиоце, који поступају у случајевима ратних злочина у циљу стицања додатних знања у овој области. Вучић је захвалио на предлогу главног тужиоца Брамерца да надлежне институције у Србији учествују у заједничким програмима, у оквиру којих би Тужилаштво Механизма међународних кривичних трибунала, у виду обуке и других видова подршке, помогло примени Стратегије за ратне злочине у Србији.

СТЕФАНОВИЋ: НЕ ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ КОСОВО ОВЕ ГОДИНЕ БИТИ ПРИМЉЕНО У ИНТЕРПОЛ

БЕОГРАД, 23. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је 23. октобра да очекује да „Косово“ неће бити примљено у Интерпол ни ове године и да не очекује да ће та организација прекршила соптвену резолуцију која онемогућава чланство држави која није у УН. „Подсетио бих да је Интерпол на прошлогодишњем заседању усвојио Резолуцију која прописује да земље које траже пријем у Интерпол морају бити чланица УН или имати статус посматрача у УН, а тзв. Косово није ни једно ни друго. Не могу ни да замислим да би угледна и професионална полицијска организација каква је Интерпол погазила сопствену резолуцију и зато не очекујем да ће Косово бити примљено у чланство“, навео је Стефановић. Он је казао и да се нада да државе-чланице Интерпола „неће кршити међународно право, нити дозволити политизацију ове полицијске организације“. Он је рекао да би пријем „Косова“ представљао „најгрубље кршење међународног права због тога што приштинске институције „нису у стању да осигурају ни минимум безбедности за грађане који живе у нашој јужној покрајини“. „Потпуни је апсурд да људи који су сами на Интерполовим потерницама због најтежих кривичних дела сада желе да одлучују о томе ко треба да им се придружи на тој листи, али не на основу правно утемељених аргумената, већ у монтираним процесима чији је сценарио унапред познат“, рекао је Стефановић. По његовој оцени, пријем „Косова“ у Интерпол служио би за реваншизам према српском становништву, пре свега према припадницима полиције и војске. „Они тај пријем свакако не желе због борбе против криминала. Чињеница да већ постојеће канале комуникације путем УНМИК-а са Интерполом апсолутно не користе и да немају никакву размену информација, јасно говори да им полицијска сарадња није циљ. Зато не очекујем да ће чланице Интерпола подржати захтев Косова и дозволити политизацију ове професионалне организације“, навео је Стефановић.

КОЦИЈАНЧИЧ: ТЕХНИЧКИ ДИЈАЛОГ БЕОГРАД-ПРИШТИНА У ТОКУ С ЦИЉЕМ ДА БУДЕ САСТАНКА НА ВИСОКОМ НИВОУ

БРИСЕЛ, 23. октобра 2018. (Бета) – Дијалог Београд-Приштина је у току на техничкој, стручној равни с циљем да се закаже следећи састанак дијалога на високом нивоу, изјавила је 23. октобра у Бриселу портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич. Представница за штампу високе представнице ЕУ Федерике Могерини рекла је за агенцију „Бета“ да „треба да се утврди датум“ сусрета највиших представника Београда и Приштине. Коцијанчич је тиме одговорила на молбу „Бете“ да изнесе оцене ЕУ о стању у дијалогу, имајући у виду ставове високих српских, али и неких међународних званичника да је дошло до озбиљног застоја у преговорима Београд-Приштин, због сукоба унутар политичког вођства косовских Албанаца, као и намере Приштине да формира војску. „Наша оцена стања дијалога је отуд јасно различита“, подвукла је Маја Коцијанчич. То је био одговор и на изјаве српског председника Александра Вучића да је „Србија у крајње тешком положају“ због намере Приштине да формира војску и америчког званичника Метјуа Палмера да САД „охрабрују“ Београд и Приштину да нађу одрживо решење, док је француски амбасадор пренео став Париза да Приштина мора омогућити формирање Заједнице српских општина.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије (http://www.mfa.gov.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »