Дачић: Нема војске Косова док важи Резолуција 1244, нек причају Албанци шта хоће

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Приштина стално тражи алиби за неиспуњавање потписаних споразума и додаје да Косово не жели да уђе у Интерпол због борбе против криминала већ да би се показало и доказало као држава. Поручује да, док је Резолуција 1244 на снази, нема никакве војске Косова.

Ивица Дачић (фото : Лола Ђорђевић)

Дачић је за РТС рекао да је иницијатива за трансформацију Косовских безбедносних снага покушај неких западних земаља да задовоље пиштинске власти.

Подсетио је на саопштење Маје Коцијанчич, портпаролке високе представнице ЕУ, уз опаску да она увек прица са ставом «који осудује све стране или позива све стране», али додаје да је данас јасно рекла да они подржавају трансформацију КБС-а, али само по уставу. «Ово је супротно уставу. Према томе, од тога нема ништа», рекао је Дачић.

Истиче да су САД прошли пут биле жестоке у реакцији, а «сада су их мало пустили због унутрашње политицке сцене».

Дачић каже да се, откако је потписан Бриселски споразум, стално тражи алиби да се он не испуњава.

«И то је оно што иритира. Докле ће више Албанци да буду толерисани као неко ко не испуњава оно што потпише и као они који изазивају нестабилност у региону», рекао је министар спољних послова Србије.

Говорећи о иницијативи да Косово уђе у Интерпол, Дачић каже да је то сулуда ситуација зато што Косово сарађује са Интерполом преко Унмика.

«Косово неће у Интерпол да би сарађивало у борби против криминала и тероризма. Косово хоће у Интерпол да би се показало и доказало као држава. Зато и неће ући у Интерпол», навео је он.

Упитао је и шта ће приштинским властима војска. «Резолуција 1244 говори о томе да је једина оружана сила на КиМ Кфор. Она није промењена, није укинута. Док је она на снази, нема никакве војске Косова», навео је Дачић.

Додаје и да се Србима у БиХ не свиђа високи представник. «Шта ће високи представник у БиХ 25 година после рата? А овде, на Косову, кажу треба да оде», рекао је Дачић говорећи о захтеву за повлачење Унмика.

Каже да тај захтев не долази из САД него из Приштине. «Велика је разлика кад говори неко из Приштине и када говори Ники Хејли. Али могу да говоре колико хоће», рекао је Дачић уз констатацију да је Савет безбедности УН колективно тело и да, док су Русија и Кина у СБ, то никад неће проћи.

Први потпредседник Владе је указао и на инциденте када Срби дођу на гробља својих предака на КиМ и на сталне претње и звецкање оружјем.

Када је реч о решењу косовског питања, Дачић каже да се два предлога чују у јавности — један да Косово треба да буде независна држава и да Београд треба да призна Косово «овако како су они себе дефинисали као државу», и други предлог, на основу Устава Србије, да је Косово аутономна покрајина у саставу Србије.

«Ово друго неће Албанци, ово прво нећемо ми. Да ли је могуће да то остане замрзнути конфликт? У случају Кипра су се сложили да то остане замрзнути конфликт. Кипар је примљен у ЕУ. У случају Србије, Србија неће моћи да иде даље са замрнутим окнфликтом уколико заиста жели да иде путем европских интеграција», рекао је Дачић.

Он наводи да није еврофанатик и да говори о националним и државним интересима Србије.

«Шта је наш национални и државни интерес? Можемо ли шта да добијемо у овом тренутку?, рекао је Дачић и додао да је прво потребно прихватити да се разговара о идеји разграничења, па тек онда о модалитетима.

Дачић је поручио да треба тражити предлог који ће прихватити и Срби и Албанци.

«Иначе постоји велики ризик да не добијемо ништа. Да дође до блицкрига на северу и да се након тога Србија стави у позицију да мора да интервенише или да не интервенише. Ако интервенише то је већ сукоб са Кфором, односно НАТО-ом, а на то реакција Србије може бити да позове Русију да помогне. Е па знате шта, далеко одосмо у целом том сценарију», рекао је Дачић.

Он је истакао да је зато боље да се не прича о војсци јер он не може да прихвати да ће се то питање решавати на бојном пољу и верује да је време за то прошло.

Ивица Дачић(фото : Лола Ђорђевић)

ДАЧИЋ: ИМА РАЗЛОГА ЗА ВАНРЕДНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ

Министар спољних послова Србије и председник СПС Ивица Дачић рекао је да има разлога за ванредне парламентарне изборе јер их опозиција непрестано тражи и такође најавио конгрес СПС за 22. децембар.

Гостујући у емисији «Упитник» на РТС, Дачић је рекао да има разлога за ванредне парламентарне изборе «јер ако неко стално нешто тражи, онда му дајте то, «а нико није глуп да не зна коме највише одговарају избори у овом тренутку — Вучићу».

«А што онда траже изборе? Зато што очекују да им Вучић каже — нећу да вам дам ванредне изборе. А он ће да им да изборе, и победиће их — опет», истакао је министар.

Дачић за себе каже да је конструктиван фактор и да је, по његовом мишљењу, у интересу Србије да постоји јединственост око најважнијих државних и националних питања те зато, каже, подржава Вучића.

«Те идеје су добре и корисне за Србију. Они што су се сакрили иза Вучића на изборима нек изађу прво сами на изборе па нек онда полемишу, било ко из Вучићеве коалиције. Ако има разлога да нас нападају и критикују, ја сносим одговорност», рекао је Дачић.

Осврнуо се и на ситуацију у својој странци, наводећи да није лако вршити промене и смењивати људе, али да је дошло време да СПС сагледа како даље.

«Постојимо већ 28 година. Ово је време да се направи пресек — докле смо стигли, шта даље, са којим кадровима», каже председник СПС, који је уједно најавио редован конгрес своје странке за 22. децембар, нагласивши да то није никакав ванредни конгрес.

Основни критеријум за предлагање кадрова биће, каже, способност и посвећеност, а за председника партије ће се, наводи, кандидовати ако у странци постоји јединствен приступ свему томе.

«Не треба ми разједињена странка, странка која не може да прати оно шта радим. Фали нам посвећеност и баш зато сам више за то да људи мање граде свој ауторитет на томе што ће по новима да дају одређене изјаве које су усмерене на партијске другове и другарице, већ треба да се бавимо друштвеним темама», закључио је Дачић.

Ивица Дачић(фото : Лола Ђорђевић)

ДАЧИЋ: ИСКРЕН ОДНОС С ВУЧИЋЕМ, НЕ ИГРАМ ДВОСТРУКЕ ИГРЕ

Министар спољних послова Србије и председник СПС Ивица Дачић рекао је да не «игра двоструке игре» и да са председником Србије Александром Вучићем има искрен однос.

«Често говоре о томе да ми нисмо стабилни политички партнери. Понављам — Вучић са нама има већину, не само политичку у смислу подршке у парламенту, већ има подршку у народу — такозвано народно јединство», рекао је Дачић у емисији «Упитник» на РТС.

Напоменуо је да су постојали проблеми у његовим односима с Вучићем због питања градоначелника 2008, али је истакао да је Вучића подржао на председничким изборима и да «не игра двоструке игре».

«Ми смо и пријатељи, а мислим да је то веома важно за Србију», закључио је Дачић.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »