Црногорски министар културе поводом билборда: «уколико их не уклоне, обратићемо се Врховном државном тужиоцу»

Црногорски министар културе Александар Богановић изјавио је поводом билборда са натписом «Покољења ђела суде 1918-2018», који су се појавили у Будви, а којима се најављује прослава Подгоричке скупштине, да «позива општину Будва да реагује», а «уколико их не уклоне, обратиће се Врховном државном тужиоцу».

Богдановић је црногорској телевизији «Антена М» рекао да су «у априлу месецу, рекламни панои који потенцирају историјски нетачне податке, већ били постављени на територији Општине Будва, о чему је информисана Влада Црне Горе, која је препоручила Врховном државном тужиоцу да у вези са овим рекламним паноима преиспита да ли су се активним или пасивним држањем субјеката стекла обележја неког од кривичних дела која се гоне по службеној дужности».

— Дакле, садржај пропагандног текста односи се на обележавање стогодишњице од ослобођења Будве и то наводног ослободилачког уласка српске војске 1918. године, у Будву, на Митровдан — навео је црногорски министар.

Он је додао да се «Министарство културе више неће бавити указивањем на непобитне историјске чињенице, те учењем било кога о црногорској историји, већ ће још једном истаћи да се ради о фалсификовању историјских чињеница у сврху пропагирања међунационалне и међуверске мржње, а индиректно и позивању на немире и сукобе»: «У том смислу и овога пута Министарство културе осуђује овај чин који је оличење друштвене неодговорности и несавесности. Позива се, овом приликом, Општина Будва да, у складу са својим надлежностима, уклони спорне рекламне паное. Министарство ће, уколико панои не буду уклоњени, иницирати и овога пута да Врховни државни тужилац преиспита да ли су се активним или пасивним држањем истих стекла обележја неког од кривичних дела која се гоне по службеној дужности».

Црногорски портал «ЦдМ»  је пренео да, према натписима на овим билбордима, српски народ Боке најављује свечаност која ће бити одржана 7. новембра у Медитеранском спортском центру «поводом обележавања стотину година од ослобођења Будве и уједињења», односно прославе Подгоричке скупштине.

Потпредседник Општине Будва Владимир Булатовић за овај портал је изјавио да «ови билборди немају везе са Општином, нити зна ко је организатор».

У име Општине Будва у новембру неће бити никакве прославе сем Дана Општине, који је 22. новембра. То је дан који има историјски карактер за нас, где су наши преци доказали да својим учествовањем у антифаштистичкој борби желе да искажу вредности слободе, достојанства, једнакости, вредности које треба да владају нашим друштсвом. Општина Будва не учествује ни у каквој другој организацији осим у оној 22. новембра — навео је Булатовић.

 

Црногорски портал у даљем тексту констатује да се «дакле, прича око провоцирајућих билборда наставља» пошто су «пре само неколико месеци, билборди у Будви били једна од главних тема» и да су «тада славили Подгоричку скупштину».

«ЦдМ» пише да су «многи из власти и цивилног сектора поручивали да је ово скандал, провокација, удар на уставни поредак земље и ругање црногорском суверенитету, нацији и држави» и да су «поднете и кривичне пријаве и то од Црногорског покрета, који је тужио све оне који су билборде поставили».

Подсећа се да су «тада постављање билборда осудили Влада (Црне Горе), Министарство културе и бројне политичке партије» и да је «из Владе најављено да прославу Подгоричке скупштине неће дозволити».

Портал наводи да «са друге стране, они који заговарају тезу ослободилачког подухвата 1918. године, кажу да билборди немају за циљ да стварају поделе, већ да уједињују Црну Гору».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »