„Базфид“: Како је Захарова подигла руску дипломатију на други ниво

Од кад је Марија Захарова преузела посао портпарола руског спољнополитичког ресора, њен седмични информативни брифинг постао је нешто што се не пропушта, пише „Базфид“. Борбен и агресиван – њен стил оличава руски спољнополитички приступ, како у земљи тако и у иностранству.

Марија Захарова(Фото :Лола Ђорђевић)

У совјетским временима конференције за штампу Министарства спољних послова биле су рутинске и досадне, оцењује портал. По правилу, озбиљни мушкарци у оделима су читали сувопарна, званична обавештења, а затим одговарали на питања, углавном користећи се службеним језиком. То је углавном тако остало и након распада Совјетског Савеза, а онда је дошла Марија Захарова.

Наиме, она је потпуно уздигла јавно лице руске дипломатије – сувопарне статистике су замењене бомбастичним изјавама обојеним шалама. Она је једна од ретких портпарола у руској администрацији коју људи познају по имену и презимену. Њени брифинзи су је учинили интернет звездом, прикупљају милионе прегледа на Јутјубу.

„Она заиста воли свој посао, и добија одговарајући повратни одговор“, рекао је Алексеј Маслов, професор на престижној московској Вишој економској школи, који је био академски саветник Захарове у раним двехиљадитим. „Она је односе са јавношћу Министарства иностраних послова подигла на виши ниво“, оценио је он.

Захарову можете видети свуда – како на брифигу у Министарству, тако и у телевизијским емисијама, али и широм друштвених мрежа. На Инстаграму „качи“ кафе и цвеће, а на Фејсбуку, где је прати 395.000 људи, показује свој стварни сјај, коментаришући све од поезије до зла које долази са Запада, оцењује „Базфид“.

Истовремено, Захрова се се у својим изјавама не придржава увек дипломатског протокола – једном је за време емисије украјинском новинару рекла: „Дозволите ми да завршим реченицу или ћете стварно чути како звуче руске ракете“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »