Жртвама Јасеновца дугујемо право на незаборав

Пружањем руке пријатељства представника удружења логораша Аушвица и Јасеновца, Моше Хаелиона и Миленка Челића започели су на сајму вишесатни разговори о немерљивом страдању Срба, Јевреја и Рома у фабрици смрти коју је основала Независна Држава Хрватска,пишу Новости

У оквиру овог значајног скупа, представљено је капитално дело “Јасеновац, балкански Аушвиц”, монографија илустрована потресним документима и сведочењима преживелих логораша на три језика — хебрејском, српском и енглеском.

Ово, по свему вредно дело на 700 страна, приредио је проф. др Гидеон Грајф, водећи историчар Института за истраживање и документацију Холокауста “Шем Олам” из Израела, у свету најпознатији истраживач логора Аушвиц, Јасеновац, Мајданек.

монографија “Јасеновац, балкански Аушвиц” na Сајму књига (фото:Лола Ђорђевић)

Професор Грајф је и овог пута поновио оно што је већ изјавио на отварању изложбе “Јасеновац, право на незаборав” у Њујорку, да је јасеновачки логор био стравичнији и од Аушвица, да број жртава прелази 750.000 и да су усташе примениле 57 начина мучења према српским логорашима, што је детаљно описао у монографији.

Он је, пред препуном салом “Иво Андрић”, упоредио страдање Јевреја и Срба.

 И једни и други убијани су у нацистичким и усташким фабрикама смрти. Јасеновац није био радни логор, већ логор смрти — казао је Грајф, који је више од четири деценије истраживао феномен смртоносних фабрика у Другом светском рату.

Представници удружења страдалих одржали су и заједничку конференцију за новинаре са које су поручили: “Стоп ревизионизму, ми смо преживели, ми се сећамо.”

Сада смо суочени са снажним настојањима да се број њихових жртава смањи и релативизује њихово ужасно страдање, које је годинама игнорисано и скривано од света, посебно Јасеновац, најмрачније место Другог светског рата — нагласио је Грајф. — Зато је веома важно да се овај део историје поново осветли. Жртвама дугујемо право и правду на незаборав.

У публици и међу говорницима су били преживели и потомци јасеновачких логораша, представници дипломатског кора, српски и јеврејски историчари и представници српског Министарства иностраних послова, под чијим је покровитељством и одржан овај важан скуп, пишу Новости.

Аутор: Д. МАТОВИЋ

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »