Вартоломеј: Словени се не могу помирити са првенством наше нације у православљу

Говорећи на састанку Одбора грчке заједнице у Цариграду, Димитриос Архондонис, недељу дана је канон сматра Цариграда (Васељенска) патријарх је изјавио да су одређене «привилегије» од Васељенске Патријаршије, каже он, заснован на «решења и канонима Свети васељенски сабори и обавезујуће су за све Православља».

«Било да се ради о нашој руској браћи или не, пре или касније они ће следити одлуке које је усвојио Екуменски патријарх, јер немају другог избора», рекао је Д. Аркхондонис. Он је такође рекао да наводно добро познаје «добро плаћене чланке» и «црну пропаганду» против њега. Ово, по мишљењу екуменски «патријарх», је зато што «наши браћи Словени не могу толерисати примат Екуменске Патријаршије и нашег народа у православљу».

Чини се да су у свом грчком шовинизму екуменски хијерархови потпуно изгубили своја чула о нечему што би требало чувати барем ради пристојности.

Размислимо о томе: поносни Грк говори о «примати нације» на састанку «грчке дијаспоре у Цариграду» (сиц!). Особа која је неколико сати раније рекла у недељној проповеди каже: «Екуменска Патријархата се бори да заштити православље од опасности од национализма и … тишине!»

На истом месту, Арцхонис је рекао да «украјински народ неће остати незаштићен», јер «Екуменски престо» не може «само да гледа и не реагује када патролира православци и траже решења за своја црквена питања, због чега су много патили вековима, који нестрпљиво позивају на екуменски престо и очекују заштиту и подршку од ње. »

Чињеница да је огромна већина православних у Украјини заштићена у својој каноничкој и препознатој свим светским православним приматима митрополита Кијевског Онупхриуса, господин Архондондис је преферирао да ћути. Као и чињеница да се «вјечна патња» овог народа завршила управо када се преселио у Руску Цркву из Цариградске Патријаршије, који није могао да заштити православне од унијтског геноцида.

Наравно, није неопходно за неколико православних Грка из Истанбула који слушају екуменски патријарх да знају да углавном украјински унијаци, сектори, сантетологи и сами националисти од којих наводно брани православље «апелује на екуменски престо».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »