Трамп прети узалуд: Караван миграната наставља ка САД, ушли у Мексико(ФОТО, ВИДЕО)

Хиљаде миграната из Хондураса прешле су границу са Мексиком, на путу ка САД и овај караван креће се ка америчкој граници упркос упозорењу мексичких власти да ће депортовати оне који немају одговарајућа документа и претњи председника САД Доналда Трампа да ће послати војску да затвори границу са Мексиком и обуставити помоћ појединим централноамеричким државама, преноси Танјуг.

«Глас Америке» наводи да су у дугом каравану миграната из Централне Америке, који се креће кроз Мексико ка САД, на хиљаде мушкараца, жена и деце који беже од сиромаштва и насиља у Хондурасу.

Један од њих је и Енрике.

Мексичке власти би требало да нам дозволе да прођемо и да нас подрже. Не долазимо у Мексико, већ идемо у САД. Треба нам превоз. Можемо без хране три дана, то није проблем. САД би требало да нас пусте да радимо, само шест година. И то је то — казао је Енрике.

Наводи се да су мигранти границу Гватемале и Мексика током викенда прешли илегално, а сачекале су их стотине припадника мексичке федералне полиције. Да би избегли блокаду, поједини су одлучили да пливају до мексичке територије.

Ризиковали смо животе да бисмо прешли реку, јер у Хондурасу нема доброг живота. Нема будућности — рекао је Мајкол из Хондураса

Мексичке и америчке власти затражиле су од миграната да прво поднесу захтев за азил у Мексику. Међутим, већина је, у страху од депортације, одлучила да настави пут ка Америци, упркос претњама председника Трампа да ће их на граници сачекати војска, преноси Танјуг.

 У каравану има опасних криминалаца, али ћу затворити границу пре него што уђу у земљу и ангажовати војску — навео је Трамп.

AppleMark

Он је твитовао и да ће Вашингтон почети да укида или значајно смањује помоћ Гватемали, Хондурасу и Ел Салвадору, јер нису спречили мигранте да напусте те земље и илегалну дођу у САД.

«Глас Америке» наводи да је Трамп за караван, без доказа, оптужио опозиционе демократе, две недеље уочи кључних конгресних избора:

«Отворено позивају милионе илегалних миграната да крше наше законе, нарушавају границе и преплављују нашу земљу». Наводи се да демократе пак критикују Трампову администрацију због лошег третмана миграната.

«Шта се забога догађа у Америци? Отимају бебе из мајчиних руку на граници. Шта радимо? У шта смо се претворили?», упитао је бивши потпредседник САД Џо Бајден.

Поједини мигранти већ су одустали. Према проценама, око 2.500 вратило се кући.

Међутим, хиљаде су и даље одлучне да нађу пут до Америке, упркос тешким условима који прете да прерасту у хуманитарну кризу, закљујује «Глас Америке». 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »