Свештеник у САД у знак протеста напустио Цариградску Патријаршију

Пастор Цркве Успења у америчком граду Блуефиелду, свештеник Марк Тајсон напустио је Цариградску Патријаршију, протестујући против својих акција у Украјини.

Интерфакс ово извештава у вези са писмом које је Отац Марк послао свом владајућем епископу.

Запажено је да је донео одлуку да оде у Руску православну цркву у иностранству (РОЦОР), чиме демонстрира солидарност са каноничком православном црквом Украјине.

«Пре пар дана, патријарх, коме сам посветио и молио молитвама више од две деценије, направио је корак без преседана како би се обновио канонски статус бунтовничке банде разбијеног и дискредитованог свештенства у Украјини», наводи се у поруци.

Као што је свештеник написао у писму, «неморалне и не-канонске акције Патријарха Бартхоломеја у Украјини» већ су довеле до насиља над каноничком црквом. По његовом мишљењу, то ће се све више и више активирати тамо.

Отац Марк је додао да сматра да је ово «црквени грађански рат», којег је сам Бартхоломев одобрио.

«Нова и независна» црква «коју је створио састоји се од идолопоклонаца. Они не обожавају Свето Тројство, већ лажни Бог, који се зове «слободна Украјина», додао је он.

Према његовим ријечима, он је напустио жупину Цариградске цркве, послужујући тамо последњу литургију.

«Одлучио сам једноставно, али чврсто, да се» повучем «и ујединим у заједници са патњом украјинске цркве, која је била маргинализована због неразумљивих акција патријарха Бартоломеја», закључио је свештеник.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »