Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Добар тренд код смањења стопе сиромаштва

Стопа сиромаштва у Србији је смањена са 8,8 одсто из 2006. на 7,2 одсто у 2017. години, што показује добар тренд, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Она је другог дана 18. Економског самита Србије, у оквиру панела о борби против сиромаштва и неједнакости, истакла да ће Влада остати посвећена даљем раду на смањењу сиромаштва и на унапређењу положаја свих грађана кроз стварање друштва једнаких могућности.

“До краја 2030., у оквиру Агенде 2030, циљ је да најмање за половину смањимо број мушкараца, жена и деце свих узраста који живе у било којем облику сиромаштва. У свету се мора искоренити екстремно сиромаштво људи који живе са мање од 1,25 долара на дан”, подсетила је Дејановић.

Како је истакла, становништво представља значајан фактор развоја сваке земље и значајан развојни фактор који највише доприноси економској ефикасности.

“Без становништва нема ни могућности за економски раст и развој, а Влада је показала одговорност и бригу за будућност нашег становништва, између осталог и формирањем Кабинета за демографију и популациону политику 2016. године”, рекла је Дејановић.

У последње две године, Кабинет је преко 630 милиона динара уложио у 76 јединица локалне самоуправе, у циљу подстицања рађања и стварања позитивних услова за живот родитеља са децом.

“Уложили смо у реконструкцију, адаптацију, изградњу нових вртића, опремање здравствених установа, у оснаживање савета за труднице, за саветовалишта за младе. Донели смо и нову стратегију за подстицање рађања која даје правни оквир за реализацију пронаталитетних мера”, изјавила је она.

Познато је, како је истакла, да су три кључна социјална проблема: сиромаштво, незапосленост и социјална искљученост свеприсутни, сложени, глобални и видљиви проблеми у свим државама света.

“Сиромаштво се лоше одражава на све друштвене сфере и представља препреку ка достизању вишег стандарда”, изјавила је она.

Према њеним речима, сиромаштво не би требало схватити као недостатак материјалних ресурса, већ као социјалну искљученост, односно процес у којем појединци остају потиснути из социјалног система.

На дводневном Економском самиту Србије учествују министри, високи европски званичници, представници привреде и јавне управе.

Организатор самита је ТГИ Гроуп Интернатионал, а медијски партнер самита је новинска агенција Танјуг.

Извор и фото: Танјуг

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Добар тренд код смањења стопе сиромаштва appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »