Немачки медији о одлуци Собрања: корак у правцу ЕУ и НАТО, пораз национализма на Балкану

Немачка штампа позабавила се Македонијом након одлуке Собрања да почне процедура уставне промене која ће значити и промену имена државе, а како пише Дојче веле та одлука се тумачи као корак у правцу ЕУ и НАТО, а против национализма.

Немачки лист Ханделсблат у тексту «ДА за промену имена је пораз за национализам на Балкану», пише да је због ДА за промену имена у Северна Македонија у парламенту, Христијан Мицкоски из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ запенио од беса, преноси Танјуг.

Лист наводи да је опозициона ВМРО-ДПМНЕ до последњег тренутка свим средствима покушавала да спречи постизање двотрећинске већине за преименовање бивше југословенске републике, као и да Мицкоски «очито није приметио да је својим ултранационализмом сам себе изоловао».

«Тежак случај Македоније показује: неки пут може да потраје веома дуго док не сазри сазнање да нема праве алтернативе за Европу. Јер, велике силе Русија и Кина немају у стварности много тога да понуде балканским земљама. Русија у Југоисточној Европи има пре свега стратешке интересе. Њој није заиста стало до економског напредовања земаља тог региона. Осим тога, Русија због сопствене слабе привреде нема много шта да понуди на економском плану», наводи лист у коментару.

Додаје се да Кина на регион гледа само као на транспортну руту за своју робу на Новом путу свиле – у правцу Западне Европе, као и да Пекинг није озбиљно заинтересован за одрживи развој сиромашних балканских земаља што «постаје све јасније владама од Београда, преко Тиране, до Скопља».

Дневник Зидојце цајтунг пише да је политици потребан јасан компас, али да понекад «игла прети да ће полудети».

«На пример, у тој малој земљи на Југу Европе, која би заправо радо да се придружи Западу, а да би то успела, најпре мора да се лоцира на север. Никакво цудо што се политика у Македонији годинама врти у круг», пише лист и додаје да судбина земље зависи само од неколико слова — ако од Македоније постане Северна Македонија, пут ка чланству у НАТО и ЕУ ће бити отворен, преноси Танјуг.

«То што је Александар Македонски више од 2.300 година након пропасти свог царства поново могао да се нађе у средишту једног политичког конфликта, показује колико је бизаран спор око имена измеду Грчке и Македоније. И поред тога, он је три деценије ометао развој Македоније. Сада је крајње време да се сви побрину за будућност», пише Зидојче цајтунг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »