Македонским посланицима који су гласали за промену имена обезбеђена додатна полицијска заштита

Посланицима који су у Собрању подржали промену назива Македонија у Република Северна Македонија обезбеђена је додатна полицијска заштита, изјавио је македонски министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, преноси Танјуг.

Он је рекао да ће свих 80 посланика, који су подржали покретање уставног поступка потребног за промену имена државе, имати додатну заштиту полиције, услед претњи које је добило неколико посланика и чланова њихових породица.

Македонски парламент је у петак, 19. октобра, са 80 гласова «за», наспрам 39 гласова «против», подржао предлоге допуна закона, којим се омогућује промена имена државе.

Влада је добила вишепартијску подршку, упркос оштром противљењу конзервативаца из редова опозиције, који тврде да је најмање тројици посланика понуђен мито, јавио је АП.

Променом имена државе решиће се дугогодишњи спор Македоније и Грчке, који је спречавао ту бившу југословенску републику на путу придруживања НАТО савезу и ЕУ. Званичници западних земаља подржали су споразум о промени имена, који би могао да умањи утицај Русије на Балкану.

Заменик асистента америчког државног секретара Метју Палмер је посетио Скопље и похвалио одлуку Собрања.

Споразум је кључан за пут Македоније ка ЕУ и НАТО савезу — изјавио је Палмер, а преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »