Хрватски град Самобор осудио приказивање «Мита о Јасеновцу»

Хрватски град Самобор је вечерас, поводом приказивања документарног филма и представљања књиге словеначког публицисте Романа Лељака «Мит о Јасеновцу» у том граду, најоштрије осудио покушаје релативизовања фашизма и усташког режима.

Из града Самобора је саопштено да најоштрије осуђују било какво релативизовање усташког режима и насилне покушаје прекрајања историје, чији је део, како наводе, и вечерашњи скуп у Самобору.

«С дубоким жаљењем упозоравамо јавност, све хрватске грађане, а нарочито становнике Самобора који поштују Устав Хрватске да се људи који свесно и одговорно тај исти Устав крше налазе у јавном простору, нарочито у слободарском Самобору», наводи се у саопштењу, преноси Хина.

Из Града изражавају уверење да сви који поштују уставни поредак Хрватске не могу да прихвате тезе «којима би се злочиначки режим НДХ изједначио с онима који су нас од истог тог режима ослободили».

Истичу и да је спречавање организације таквог «антицивилизацијског скупа» изван надлежности самоборског градоначелника, «јер да јесте, никада се у Самобору не би одржао».

Позивају све оне који организују такве скупове да од тога одустану, «да престану тровати хрватску младост», да се окрену будућности, а историју оставе историчарима.

«Концентрациони логор Јасеновац место је стратишта најмање 300 људи из Самобора и околине који су на најокрутније могуће начине убијани, а већина од њих била су деца испод 15 година старости. Покушати то на било који начин оправдати противно је свим људским, хришћанским и било каквим моралним нормама модерне европске цивилизације, те управо због тога вечерашње догађање најоштрије осуђујемо», закључују из Града Самобора.

Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац изразила је недавно забринутост због представљања филма и књиге Романа Лељака «Мит о Јасеновцу», у којима се, тврде из те јавне установе, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ.

«Аутор у филму знатно умањује број жртава убијених у логору Јасеновац, и пориче да је у логору усташки режим извршио масовне злочине геноцида и холокауста према Србима, Ромима, Јеврејима и Хрватима који се нису слагали с политиком усташа», истакли су из Спомен-подручја Јасеновац.

 

Танјуг/РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »