„Хашоги брутално убијен“: Ердоган открио детаље сурове ликвидације новинара

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су саудијски званичници планирали убиство дисидентског саудијског новинара Џамала Хашогија неколико дана пре његове смрти.

„Желим да говорим о убиству Хашогија, које је потврђено. Постоје докази да је убиство пажљиво планирано. Првог октобра (дан пре Хашогијеве смрти) у Истанбул су дошле три групе саудијских држављана. Они су отишли у генерални конзулат, а такође су отишли да истраже Београдску шуму и провинцију Јалова“, рекао је председник.

Ердоган је додао да је Хашоги „брутално“ убијен.

„У понедељак (1. октобра) у 16.30 часова стигао је први тим из Саудијске Арабије. Они одлазе у генерални конзулат, извиђају Београдску шуму и Јалову. Затим долази други тим и смешта се у други хотел. Укупно 15 особа који ујутру (3. октобра) у 9.50-10 ч. долазе у конзулат. Новинар зове телефоном и потврђује своју посету. У 13.08 долази он долази у конзулат. После тога га више нико није видео“, испричао је Ердоган.

„Хашоги није био само грађанин Саудијске Арабије, већ и светски познат новинар. На нама је међународна одговорност за истрагу овог догађаја. Турска ће водити истрагу у име међународне заједнице“, истакао је Ердоган.

Током обраћања члановима своје партије у парламенту, Ердоган је рекао да је саудијском краљу Салману саопштио да је саудијски конзул у Истанбулу неспособан, да је ослобођен дужности и вратио се у своју земљу.

Турски председник навео је да 18 особа, које су ухапшене у Саудијској Арабији у вези са са убиством, одговарају подацима турских обавештајаца по овом питању и додао да осамнаесторици осумњичених треба да буде суђено због Хашогијевог убиства.

„Надамо се да ће руководство Саудијске Арабије и остале земље придати овоме исту пажњу као и ми. Не можемо да игноришемо ово убиство. Очекујемо да ће сви кривци бити изведени пред лице правде… Оно што се догодило је резултат планиране операције. Сви људи о којима сам говорио су на неки начин повезани са овим убиством“, додао је турски лидер.

Ердоган је додао и да се још увек не зна где се Хашогијево тело налази.

Он је, без образложења, нагласио да не сумња у искреност саудијског краља Салмана, али истакао да није задовољан зато што је Саудијска Арабија за убиство новинара окривила «поједине обавештајне агенте» те државе.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је најавио да ће током обраћања Клубу парламентарних заступника Странке правде и развоја детаљно говорити о убиству новинара Џамала Хашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, јавила је агенција Анадолија.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »