Дневни билтен 23.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ: ОД СУШТИНСКЕ ВАЖНОСТИ ЈЕ ОЧУВАТИ ФОРМАТ СЕДНИЦА СБ УН О КИМ

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 22. октобра да је за Србију од суштинске важности да се очува формат седница Савета безбедности УН о Унмику, посебно у време интензивних напора за проналажење компромисног решења у дијалогу с Приштином. Дачић је разговарао са специјалним представником генералног секретара УН и шефом Унмика Захира Танина, у склопу његове редовне посете Београду пред предстојећу седницу Савета безбедности УН о раду Унмика. Западне земље већ неко време траже да се прореде седнице Света безбедности УН о КиМ, чему се противе Србија и Русија. Велика Британија током једномесечног председавања Савету безбедности у програм рада за август није уврстила КиМ у дневни ред иако је по тада требало да буде једно од четири годишња заседања на којој би се разматрао извештај генералног секретара о Унмику. Дачић је рекао да ће Савет безбедности УН расправљати о КиМ 8. новембра када ће том телу председавати Кина. Дачић је у разговору с Танином рекао да је за Србију очување актуелне динамике и формата седница Савета безбедности УН о раду Унмика од суштинске важности, посебно у тренутку интензивних напора за проналажење компромисног и одрживог решења у оквиру дијалога са Приштином. Дачић и Танин су разговарали је о осетљивој безбедносној и политичкој ситуацији на КиМ, посебно у контексту, како се наводи у саопштењу српског министарства „низа провокативних и једностраних потеза које је приштинска страна предузела у последње време, а које су противне духу дијалога и додатно повећавају напетости“. „Указано је на значај даљег несмањеног присуства и деловања Унмика како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244“, наводи се у саопштењу.

ДАЧИЋ: ФОРМИРАЊЕ ВОЈСКЕ КОСОВА КРШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 22. октобра да би формирање војске „Косова“ било кршење Резолуције 1244 и да ће Србија на то указати на седници Савета безбедности УН 8. новембра. Дачич је рекао да су сви међународни фактори до сада говорили да је формирање војске „Косова “ неприхватљив потез, а да чак и они који су имали разумевања кажу да би то морало да се уради променом Устава, а не доношењем закона. Говорећи о настојањима „Косова“ да постане члан Интерпола, Дачић је оценио да ће Приштина тешко успети да обезбеди двотрећинску већину за то. Он је додао да очекује да ће да ће све земље које нису признале независност „Косова“ бити против његовог пријема у Интерпол и да ће на Приштину бити извршен притисак да одустане. „Лаж је да Косово не сарађује с Интерполом и да то не може. На Косову је Мисија УН и она има споразум с Интерполом о размени информација“, казао је Дачић новинарима уочи Економског самита Србије. Он је додао да „Косово“ жели чланство у Интерполу да би на мала врата ушло у УН и да је Србија зато против. „Они то желе као дипломатску победу, без решавања статуса не могу у међународне организације“, рекао је Дачић.

ДАЧИЋ: ЕКОНОМСКА САРАДЊА У РЕГИОНУ КЉУЧНА ЗА НАПРЕДАК

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 22. октобра да је међународна сарадња од пресудног значаја за напредак и економски развој и да је Србија отворена за сарадњу са свим међунаордним партнерима. Дачић је на отварању 18. Економског самита у Београду рекао да се економском сарадњом у региону продубљује и општа сарадња што може помоћи у решавању отворених питања. „Уверен сам да је дубље економско повезивање Западног Балкана од виталног интереса за цео регион. На овај начин, јачамо наше привреде и припремамо се за приступање Европској унији“, рекао је Дачић. Он је оценио да је регион бољом еконском сарадњом привлачнији инвеститорима, што омогућава привредни раст, отварање нових радних места и технолошки напредак. „Истовремено, доприносимо унапређењу наших извозних капацитета и осигурању конкурентности на глобалном тржишту. Дубљом економском интеграцијом шаљемо и јасну политичку поруку – продубљивање међусобне сарадње и превазилажење отворених проблема у заједничком интересу је свих нас“, рекао је он. Дачић је рекао да је Србија стабилизовала јавне финансије, успоставила баланс између прихода и расхода и „забрињавајућу рецесију“ преокренула у стабилан економски раст.

ТРЕНТА: КФОР ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ИГРА ВАЖНУ УЛОГУ У ОЧУВАЊУ МИРА И ЗАШТИТИ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Италијанска министарка одбране Елизабета Трента рекла је 22. октобра у Београду у разговору са српским председником Александром Вучићем да ће КФОР, којем командује италијански генерал, наставити да игра важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији. У саопштењу из кабинета председника Србије наводи се да су Вучић и Елизабета Трента оценили да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине. Вучић је изразио велику забринутост због корака које Приштина предузима за формирање такозване косовске војске, упозоривши да би Србија, евентуалним уласком те војске на север Косова и Метохије, била сатерана у ћошак. Он је рекао да ниједан међународноправни документ не предвиђа формирање такозване косовске војске и изразио очекивање да ће Италија разумети да би такви неодговорни потези могли да угрозе мир и стабилност и доведу до трагичних последица. Министарка Трента је рекла да Италија сматра да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану. Италијанска министарка је казала да Италија поштује војну неутралност Србије, али и да цени опредељење наше земље за сарадњу са НАТО-ом, а посебно учешће припадника српске војске у мировним мисијама УН и ЕУ широм света. Вучић је изразио захвалност за подршку Италије европском путу Србије, као и интерес за развој сарадње двеју земаља у свим областима. Истакао је да је за српску економију важно да привуче инвестиције италијанских малих и средњих предузећа, али и усвоји њихова искуства у раду. Саговорници су истакли да ће следеће године две земље обележити два важна јубилеја: 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства, што ће бити прилика за потврду пријатељства и сарадње Србије и Италије. Елизабета Трента је први члан нове италијанске владе, предвођене Лигом Север и Покретом пет звездица која посећује Београд.

АНА БРНАБИЋ СА ИТАЛИЈАНСКОМ МИНИСТАРКОМ О БИЛАТЕРАЛНИМ ОДНОСИМА, КИМ И ПУТУ СРБИЈЕ КА ЕУ

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је 22. октобра са министарком одбране Италије Елизабетом Трентом о даљем јачању билетаралних односа, европским интеграцијама Србије, као и о актуелној политичкој ситуацији у региону. Наводећи да је Италија један од најважнијих партнера Србије, премијерка је изразила захвалност на снажној и континуираној подршци коју та земља пружа Србији на европском путу и предложила да у циљу јачања партнерства буде одржана заједничка седница влада две земље у Београду, саопштено је из Владе Србије. Премијерка је оценила и да ће 2019. година бити веома важна за односе две земље због обележавања 140 година дипломатских односа и десет година стратешког партнерства Србије и Италије. Министарка одбране Италије је казала да је мисија КФОР важна и да ће, под командом италијанског генерала, наставити да ради на очувању мира и стабилности на Косову и Метохији. Додаје се да су се саговорнице сагласиле да су мир и стабилност од кључног значаја, као и да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине како би се дошло до компромисног решења.

ТАНИН ИЗРАЗИО ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ УЧЕСТАЛИХ ИНЦИДЕНАТА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Специјални изасланик генералног секретара УН и шеф Мисије УН на Косову и Метохији (Унмик) Захир Танин изразио је 22. октобра у разговору са премијерком Србије Аном Брнабић забринутост због учесталих инцидената на Косову и Метохији у претходним месецима и осудио каменовање аутобуса са Србима код општине Исток, позивајући надлежне институције да истраже случај и починиоце доведу пред лице правде. Како је пренела Влада Србије, Ана Бранбић је на састанку у Београду указала на значај даљег несмањеног присуства и деловања Унмика да би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба на Косову и Метохији. Она је казала да је протеклих месеци повећана напетост као последица учесталих провокација и инцидената на Косову и Метохији и изразила очекивање да ће извештаји Унмика у наредном периоду у много већој мери одразити реалну ситуацију и проблеме са којима се свакодневно суочавају Срби и припадници осталих неалбанских заједница. Премијерка Србије је истакла да очекује да ће седнице Савета безбедности Уједињених нација наставити да се одржавају истом динамиком у досадашњем формату и изразила незадовољство због тога што редовна седница о раду Унимика, у августу ове године, није била укључена у програм рада Савета безбедности УН. Шеф Унмика је истакао да је задатак ове мисије да објективно и редовно информише о стању на терену и својим извештајима помаже институцијама Уједињених нација, али и Европске уније под чијим се окриљем одвија дијалог Београда и Приштине. Премијерка Брнабић указала је и на неприхватљивост формирања оружаних снага „Косова“, што је у супротности са Резолуцијом 1244, и оценила да би такав потез додатно дестабилизовао и нарушио безбедносну ситуацију у Покрајини и региону. Ана Брнабић је истакла да је Србија искрено опредељена за политику мира, економског напретка и просперитета и проналажење компромисног и одрживог решења за Косово и Метохију, што би значајно допринело стабилности, безбедности и поверењу у региону.

КУБУРОВИЋ И БРАМЕРЦ: САРАДЊА СРБИЈЕ И МЕХАНИЗМА НА ДОБРОМ НИВОУ

БЕОГРАД, 22. октобра 2018. (Бета) – Министарка правде Србије Нела Кубуровић и Серж Брамерц, тужилац Механизма за међународне кривичне трибунале, оценили су 22. октобра у Београду да је сарадња Србије с Механизмом континуирана и да је „на добром нивоу“, саопштило је Министарство правде. Као део подршке коју канцеларија тужиоца Механизма пружа Србији, Брамерц је казао да ће током марта 2019. године у сарадњи с Правосудном академијом бити обука за тужиоце који поступају у случајевима ратних злочина. Брамерц, бивши главни тужилац Хашког трибунала, биће један од предавача. Говорећи о Тужилаштву за ратне злочине, министарка је указала да су изабрана два нова заменика тужиоца, да су још два упућена из других тужилаштва, и да је у току конкурс за избор још три заменика. Рекла је да је повећан број тужилачких помоћника и број запослених у администрацији, а током идуће године биће проширен и простор Тужилаштва за ратне злочине, да би сви запослени имали адекватне услове за рад. Посета Србији део је Брамерцове припреме редовног извештаја о раду Механизма, који подноси Савету безбедности Уједињених нација.

ХАН: РЕШЕЊЕ ПИТАЊА КОСОВА НИЈЕ ЈЕДИНИ УСЛОВ ЗА ЧЛАНСТВО СРБИЈЕ У ЕУ

БЕОГРАД, 21. октобра 2018. (Бета) – Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да решење косовског питања није једини услов за чланство Србије у Европској унији, иако Београд треба да закључи и трајно примени правно обавезујући споразум с Приштином који мора да доприноси стабилности региона. „Изгледа да многи, укључујући политичаре, имају утисак да је решење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења“, рекао је Хан у интервјуу за београдске „Вечерње новости“ од понедељка, 22. октобра. Указао је да ниједна држава не може да приступи Унији без решавања отворених билатералних питања и додао да за Србију то значи да треба да „закључи и трајно примени правно обавезујући споразум с Приштином“. Европски комесар је рекао да у дијалогу Београда и Приштине „трајни договор подразумева изводљиво, одрживо и реално решење, у складу с међународним правом и правним тековинама ЕУ“. „Било који споразум мора да буде специфичан и кројен по мери, да не ствара преседан и да доприноси регионалној стабилности и путу региона у ЕУ. Истовремено, ЕУ не спекулише о могућим елементима коначног правно обавезујућег споразума“, казао је Хан. Он је додао да процеси унутрашње реформе у ЕУ, тј. њеног јачања и рад са земљама кандидатима на њиховој спремности да постану чланице Уније, „могу и треба да теку паралелно“.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије (http://www.mfa.gov.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »