Црна Гора: СПЦ нелегално ради на цркви на Румији; СПЦ демантује

Црногорски медији објавили да СПЦ нелегално бетонира лимену цркву на Румији. Митрополија црногорско-приморска тврди да се не ради се ништа ново.

Митрополија црногорско-приморска

„На Румији ових дана ништа није рађено у тајности. У племенитом послу санације и улепшавања Румијске цркве учествује велики број људи, углавном младих православаца из Бара, поносно хвалећи се да се својим трудом надограђују труд и веру својих предака“, кажу у Митрополији СПЦ.

Они су додали и да је да је црква изграђена од лима „зато што је тада то технички било једино могуће“, преноси Б 92.

Победа и портал „Аналитика” објавили су данас да је тринаест година након нелегалног постављања лимене цркве на врху Румије, Српска православна црква предузела током октобра захтевну, а опет незакониту акцију доградње објекта названог црква Свете Тројице, који је освештао митрополит Амфилохије.

Из СПЦ напомињу да је „румијској цркви, злонамерно, политичком злоупотребом, у црногорској јавности приписано да је пореметила барски међуверски склад“ и наглашавају да та тврдња „не почива ни на каквом доказу“.

Постављање цркве на Румији пре 13 година изазвало је оштре реакције јавности јер је била традиција верника три вероисповести — православаца, муслимана и католика — да једном годишње износе крст светог Владимира, заштитника Бара, на Румију.

Са друге стране, митрополит Амфилохије тврди да је лимена црква на Румији постављена тамо где је некад била црква коју су Османлије срушиле 1571. године.

Лимена црква је тада на врх Румије постављана хеликоптерима Војске Србије и Црне Горе.

Представници државе се овим поводом још нису огласили.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »