Човић: Нема формирања власти без промене Изборног закона

У Босни и Херцеговини од данас тече тродневни рок за подношење примедбе на резултате општих избора, који су саопштени у понедељак. Oдлазећи хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић најављује да власт у Федерацији БиХ неће бити формирана док се не измени Изборни закон.

Драган Човић је био кандидат за још један мандат у трочланом Председништву БиХ, али је изборну трку изгубио од лидера Демократске фронте Жељка Комшића, коме ће ово бити трећи мандат хрватског члана у том телу и сва три пута су га на ту позицију изабрали Бошњаци.

Комшић је на овим изборима добио 225.500 гласова док је Човић добио 154.819 гласова. Човић, међутим, каже да је Комшић «марионета».

Човић је гостујући на РТРС-у рекао да не жели да говори лоше о било коме па ни о Комшићу. Ипак, додао је да Комшићу то место не припада и да није ни легалан ни легитиман хрватски члан Председништва БиХ.

Наводи да има одлуку Уставног суда која говори о легитимности представљања и поновио да је став њеове странке ХДЗ БиХ да нема формирања власти док не буде измиењен Изборни закон БиХ јер је то за ову странку, али и за БиХ, како каже, питање свих питања.

«Наравно да ћемо се прилагођавати потребама политичког тренутка у БиХ, ништа не смемо зауставити, нити је ово било каква блокада, ово је иницијатива за БиХ», истиче Човић.

Према његовим речима, мора се заштитити позиција хрватског народа као конститутивног и равноправног у БиХ, чиме се штити и БиХ и Дејтонски мировни споразум.

«Морамо се до краја вратити изворном Дејтонском споразуму, јер ћемо без њега имати овакве експерименте који ће зауставити све што смо ставили себи у програм када је реч о ЕУ», напомиње Човић.

Додао је да ће ХДЗ БиХ, који је освојио значајно више гласова на протеклим изборима и Комшићеве Демократске фронте, ићи у коалиције са којима може да креира будућност и јасну позицију хрватског народа у БиХ и реализује пројекте које су представљали у изборној кампањи.

 

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »