Архитектонско чудо: Отворен најдужи мост преко мора на свету(ФОТО, ВИДЕО)

Кинески председник Си Ђинпинг званично је отворио најдужи мост на свету, девет година након почетка изградње. Мост дуг 55 километара, који споја Хонг Конг и Макао са континенталном Кином, је требало да буде отворен 2016. године, али је све одложено због непланираних радова.

Укључујући своје приступне путеве, мост се простире на 55км (34 миља) и повезује Хонг Конг са Макаом и копненим главним градом у Чухуију.

Мост је коштао око 20 милијарди долара (15,3 милијарде фунти) и преживео је неколико кашњења.

Изградњу је пратило дискутабилно питање сигурности — на пројекту је погинуло најмање 18 радника, кажу званичници.

Председник Кине је присуствовао церемонији отварања моста који је одржана у Зухаиу заједно са лидерима Хонг Конга и града Макао.

Мост ће се сутра отворити за редовни саобраћај.Мост дуг 55 километара је требало да буде отворен 2016. године али је све одложено због непланираних радова. Мост је кључни дио кинеских планова за формирањем обалског региона који ће покривати 56.500 квадрата на југу земље и 11 градова, укључујући Хонг Конг и Макао, у којима живи 68 милиона људи.

Заговорници те идеје кажу да ће се сада између два града путовати свега три и по сата, и да ће то омогућити онима који путују због посла, али и туристима да се лакше крећу тим подручјем.

Ипак, власници возила у Хонг Конгу неће моћи да пређу мост без посебне дозволе, већ ће морати да се паркирају у луци и пређу у аутобус или посебно изнајмљено возило када прођу контролу.

Оштре критике

Изградња моста наишла је на оштре критике у Хонг Конгу, где сматрају да ће град бити преплављен туристима из континенталне Кине. Хонг Конг је 2016. посјетило 56,7 милиона туриста.

Критичари кинеских власти такође сматрају да мост служи Пекингу како би «стегао обруч» око Хонг Конга,пише ЦНН.

Посланица Клаудија Мо казала је за ЦНН раније ове године да су Кина и Хонг Конг мостом спојени «скоро као пупчаном врпцом».

«Видите мост и знате да сте повезани са домовином», казала је она.

Мо и други критичари такође напомињу да је Хонг Конг потрошио скоро девет милијарди долара на градњу моста, иако је сиромаштво свеприсутно у том граду.

Велики инжењерски подухват

Мост је изграђен од 400.000 тона челика, 4,5 пута више него мост Голден гејт у Сан Франциску, и изграђен је да издржи земљотресе од осам степени Рихтерове скале, супертајфуне и ударе великих бродова.

Такође садржи и 6,7 километара дуг тунел за избјегавање гужви преко Бисерне ријеке. Тунел се простире преко два вјештачка острва од по 100,000 квадрата, смјештених у плитким водама.Иако је велики инжењерски подухват, мост је изазвао и друге контроверзе. У Бисерној ријеци живе кинески бијели делфини, који су угрожени због бројних радова и прекрајања терена, а експерти упозоравају да та угрожена врста због изградње моста, као и проширења аеродрома у Хонг Конгу, може нестати са лица земље.

Власти у Хонг Конгу су наредиле изградњу четири водена парка како би заштитили делфине и друге морске животиње, али неки стручњаци сматрају да је прекасно да се смањи штета коју је изградња моста већ починила.

Такође, седморо радника је страдало током изградње моста, а чак 275 их је повријеђено. Званичници у Хонг Конгу су раније за то кривили недостатак радне снаге, а суд је раније ове године због тих случајева казнио неколико градитељских компанија.

Извор ББЦ, Вјести

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »