Америка је Русији управо објавила сајбер-рат

Одељење за кибернетичке операције Војске Сједињеним Америчких држава почело је с нападима на појединачне руске оперативце у намери да их одврати од ширења дезинформација у покушају да се меша у изборе, пише „Њујорк тајмс“.

Према наводима америчког листа, акција је почела пре неколико дана и представља прву познату прекоокеанску сајбер-операцију у циљу заштите америчких избора, укључујући и новембарске изборе.

„Операције су почеле након што је Министарство правосуђа САД у петак објавило нацрт информационог рата који Руси воде с циљем да се изврши утицај на новембарске изборе“, пише „Њујорк тајмс“.

Званичници Министарства одбране САД нису навели колико је појединаца обухваћено нападима, а нису описали ни методе које користе како би оперативцима послали директне поруке.

„Америчка кампања је ограничених капацитета како Москва не би извела јачи напад попут гашења струје у Америци, што би довело до још већег сукоба двеју сила“, пише „Њујорк тајмс“.

Одељење за кибернетичке операције Војске САД основано је 2009. године с циљем одбране војне мреже, али је развило и офанзивне способности. Команда тог одељења се налази у седишту агенције НСА.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »