Закарпатје чека судбина Донбаса

Док се у Западну Украјину систематски шаље војска кијевски режим је у Закарпатској области већ спровео акцију застрашивања становника у складу са својим традицијама, које су добро познате становницима Донбаса од почетка 2014. године.

Тако су се претходног викенда појавили билборди са ликовима представника мађарске заједнице у овој области којима су упућене претње, јављају локални медији.

На билбордима са потписом «Зауставите сепаратисте» постављене су слике председника Мађарске културне асоцијације Закарпатја Василија Брензовича, представника мађарске заједнице и заменика шефа Закарпатског обласног савета Јосипа Бортоа, као и ректор Мађарског института у Берегову Илдика Ороса.

Ову ситуацију за Њуз Фронт прокоментарисао је јавни делагник, публициста и учесник многих догађаја у Донбасу Танај Чолханов.

Према његовим речима, овакве акције су морале бити урађене у кординацији са властима. Истовремено, он наглашава да је сулудо овакве акције називати «махинацијама ФСБ Русије». додајући да нико не планира да уклони ове банере и билборде.

«Нема сумње да су банери, а посебно они у већем формату могли бити постављени само у координацији са властима. Садржај билборда и банера јасно се поклапа са политиком Кијева о националним мањинама у Украјини као целини «, рекао је он, напомињући да ће се» прогон закарпатских  Мађара наставити и да се очекује ескалација конфликта.

«У блиској будућности, с таквом динамиком догађаја, сасвим је могуће да ће  директне акције украјинских радикала бити усмерене против мађарске мањине. Својим поступцима Влада Украјине заправо директно позива на погроме и тиме директне акције. Све ово ће довести до подстицања међуетничког сукоба и крвопролића на овом подручју Украјине уз директно одобрење кијевских власти «, изјавио је Танак Чолканов.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »