Захвалност италијанским војницима за заштити српских светиња током мартовског погрома

Србија је војно неутрална земља и захвална је на ставу Италије која ту нашу позицију неутралности разуме и прихвата, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин током сусрета са својом италијанском колегиницом Елизатебом Трентом.

Италијанска инистарка одбране Елизатеба Трент и министар одбране Србије Александар Вулин (фото:Лола Ђорђевић)

Он је министарки Тренти захвалио на улози италијанских војника у мисији КФОР и на њиховом понашању у најтежим тренуцима за српски народ на Косову и Метохији, саопштило је Министарство одбране.

«Да није било храбрости италијанских војника током мартовског погрома 2004. године, ми данас не бисмо имали нека од најсветијих места у нашој православној цркви. Зато сам веома охрабрен што сте ми рекли да се италијански контингент у оквиру КФОР-а на Косову и Метохији неће умањивати и да ће Италија наставити да даје команданте КФОР-а», истакао је министар Вулин.

Италијанска инистарка одбране Елизатеба Трент и министар одбране Србије Александар Вулин (фото:Лола Ђорђевић)

Он је додао да председник Александар Вучић, који води преговоре са представницима Приштине, води храбру и доследну политику.

«То је политика тражења компромиса, политика која хоће да разуме да на простору читавог Балкана морају владати мир и стабилност. Управо због тога Србија не може да прихвати формирање ‘војске Косова’, јер сматра да формирање било каквих паравојних снага на простору Косова и Метохије заправо ствара нестабилност, немир, изазивају опасност, не само за Србију већ за читав регион. Резолуција 1244 јасно каже да је једина оружана сила на простору Косова и Метохије КФОР и још једном бих захвалио Италији на њеном учешћу и доприносу у оквиру КФОР-а», истакао је Вулин.

Он је рекао да је поносан на заједничко учешће са представницима италијанске војске у мисији УН у Либану и веома задовољан што смо заједно у стању да другим народима обезбедимо мир.

«Радујем се наставку наше сарадње», поручио је министар Вулин и додао да се нада и да ће војно-економска сарадња Србије и Италије бити боља него до сада и да ће италијанска страна увидети како српска војна индустрија има много тога да понуди.

Он је изразио задовољство тиме што је једна од првих посета у мандату италијанске министарке одбране управо посета Београду.

«Веома је важно да Србија и Италија наставе са тако добрим односима када је у питању сарадња министарства одбране», додао је Вулин.

министар одбране Александар Вулин (фото:Лола Ђорђевић)

Министарка Трента захвалила је министру Вулину и властима у Србији на томе што цене улогу Италије у Србији и на Балкану.

«Моја посета Србији је прва посета једног министра из нове италијанске владе. На састанцима које сам данас имала са председником Вучићем и министром Вулином истакла сам свесрдну подршку Италије европском путу Србије, а такође и процесу важних реформи које се спроводе у оквиру приступних преговора. Такође сам изразила и нашу подршку напорима председника Вучића да се дође до компромисног решења са Приштином. Ми смо свесни да се дијалог, под покровитељством високе представнице Европске уније, води о сложеним темама. Сматрамо да обе стране треба да искористе све своје преговарачке капацитете и потенцијале како би се дефинисао споразум и договор био постигнут и како би се дошло до нормализације односа», истакла је министарка Трента.

Италијанска министарка одбране Елизатеба Трент (фото:Лола Ђорђевић)

Како је истакла, данашњи разговори са министром Вулином били су о темама од заједничког интереса.

«То је спектар тема — од јачања билатералне сарадње, до заједничког учешћа у мултинационалним операцијама. Такође смо разговарали и о могућностима које постоје, у смислу интензивирања сарадње у области одбрамбене индустрије», закључила је министарка одбране Италије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »