Русија указала Америци: Мора остати на снази Споразум о наоружању

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон разговарали су у Москви о сарадњи између двеју држава у стратешким питањима.

фото: АФП

На састанку је разговарано је о перспективама успостављања дијалога између Москве и Вашингтона о стратешким питањима. Стране су нагласиле важност наставка контаката у сфери безбедности, укључујући нивое низа министарстава и ресора двеју земаља.

Посебна пажња је била посвећена проблему неширења и контроли наоружања.

„Током разговора су размењена мишљења о питањима продужетка рока важења договора између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничење офанзивног наоружања након 2021. године на још пет година“, наводи се у саопштењу Савета безбедности.

Патрушев је током састанка нагласио важност очувања договора о ракетама средњег и малог домета.

„Руска страна је поново саопштила свој принципијалан став да је важно очување Споразума и потврдила спремност да заједнички ради на елиминисању међусобних замерки у вези са реализацијом овог договора“, наводи се у саопштењу.

На састанку је било указано да ће раскид уговора ставити под „озбиљан удар читав међународни правни систем неширења и контроле наоружања“.

Џон Болтон се налази у радној посети Москви. У току је његов састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »