Побуњеници у Конгу убили 15 цивила у нападу повезаном с епидемијом еболе

Конгоански побуњеници убили су 15 цивила и отели 12 деце у оружаном нападу на град Бени, чиме су отежали сузбијање епидемије смртоносне болести еболе која је погодила тај град, саопштила је данас војска Демократске Републике Конго.

Још једном су због насиља обустављени напори на сузбијању епидемије од које је умрло 177 људи, а стотине су заражене, те је Светска здравствена организација (ЊХО) која те напоре предводи, осудила напад.

Регионални званичник ЊХО рекао је да је «тешко рећи колико дуго» ће активности лекара бити обустављене због оружаних напада, обично на сахране, чији су узроци, како изгледа, предрасуде и отпор домаћим властима, као и доласку странаца, макар били и лекари.

Побуњеници из Удружених демократских снага су јуче и данас извели «циљане нападе» на положаје војске Конга и неколико насеља у граду Бени, навела је војска.

Мировна мисија УН саопштила је да су њене снаге размениле ватру с побуњеницима у једној од области Бенија.

Гневни због убистава, становници Бенија су донели четири тела до градске скупштине, одакле их је полиција растерала сузавцем, те су грађани камењем засули возила хуманитарних организација и мировне мисије, јавио је радио Окапи, повезан с УН

Борци Удружених демократских снага убили су претходних година стотине цивила, а на североистоку Конга активне су и друге побуњеничке групе. Активности на сузбијању еболе обустављене су у Бенију на четири дана после прошломесечног смртоносног напада, што је искомпликовало налажење потенцијално заражених.

Од тада је у Бенију потврђено много нових случајева еболе.

Због гласина о скрнављењу тела умрлих од еболе, саопштило је Министарство здравља, 22 младиц́а су у једном месту ископала тело сахрањене жртве те болести ; «желец́и да се увере да здравствени радници нису извадили ниједан орган из тела», те су тиме и сами били у додиру са заразом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »