Москва ће сваки напад на Белорусију посматрати као напад на Русију

Москва ће сматрати сваки војни напад на Белорусију као напад на Русију, рекао је руски амбасадор у Минску Михаил Бабич.

„Врло је важан моменат и за белоруске партнере и за оне који нешто смишљају да ће се војни напад на Белорусију сматрати нападом на Русију, као и све последице које из тога произилазе“, изјавио је Бабич у интервјуу за телевизију „Белорус 1“, коментаришући планове о распоређивању америчке војне базе у Пољској, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, то је «забрињавајући фактор и не би га требало занемарити».

«У таквој ситуацији, имамо апсолутно узајамно разумевање са нашим белоруским партнерима, имамо регионалну групу трупа, формирају се све компоненте које су неопходне, како за одбрану, тако и за контра-напад», рекао је амбасадор.

Истовремено, Бабич је уверио да је Белорусија у том погледу «апсолутно заштићена» и да «може бити апсолутно мирна».

«Ми смо држава чланица Уније, ми имамо савезничке односе, постоји јединствена војна политика која гарантује апсолутну сигурност за наше грађане», додао је шеф руске дипломатске мисије.

Раније је амерички председник Доналд Трамп, након разговора са пољским председником Анджејом Дудом, рекао да Сједињене Државе разматрају могућност распоређивања сталне америчке базе у Пољској, а Варшава је спремна да плати «милијарде и милијаред долара» за то.

Анатолиј Глаз, портпарол Министарства спољних послова Белорусије, као одговор на то, нагласио је да стварање америчке војне базе у Пољској не доприноси стабилности у региону. Према његовим речима, Минск прати ситуацију и узима у обзир да ли се такви планови спроводе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »