„Листа 500“: Ердоган најутицајнији муслиман света

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган на врху је „Листе најутицајнијих муслимана света“, други је саудијски краљ Салман бин Абдулазиз eл Сауд, а на трећем јордански краљ Абдулах Други, јавила је Агенција „Анадолија“.

Реџеп Тајип Ердоган (фото: Лола Ђорђевић)

Јубиларну десету едицију годишњака „Листа 500 најутицајнијих муслимана за 2019.“ објавио је Краљевски исламски центар за стратешка истраживања са седиштем у Јордану.

У извештају се наводи да је Ердоган у августу 2014. постао први директно изабрани председник Турске, да је други мандат добио победом у првом кругу и овогодишњих председничких избора, на којима је излазност била 86 одсто.

„Током Ердоганових мандата Турска је остварила невиђен економски раст, уставне промене и поново израсла у једну од главних глобалних сила“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да се Турска под Ердогановим вођством фокусирала на јачање односа и сарадње са земљама на свих седам континената, а посебно са суседима, укључујући и Грчку.

„У Африци је Турска отворила више од 20 нових амбасада и конзулата. Када је Сомалија патила због глади и суше, Турска јој је послала помоћ, а Ердоган је постао први неафрички лидер који је посетио ту земљу након две деценије“, наводи се у извештају, пренео је Танјуг.

У издањима „Листе 500 најутицајнијих муслимана света за 2016. и 2017. годину“ Ердоган је заузимао осмо, а у издању за 2018. годину пето место.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »